Suđenje

Tupajić i ostali: Svjedok čuo pucnjeve iz pravca Ivan polja

28. Oktobra 2021.17:08
Na suđenju za zločine počinjene u Novoseocima, svjedok Tužilaštva Bosne i Hecegovine je ispričao kako je 1992. godine vidio odvajanje muškaraca od žena i djece u ovom selu, te da je kasnije čuo da su ti muškarci ubijeni.


Sudnica Suda BiH Foto: BIRN BiH

Svjedok Milomir Tomović je rekao da je 1992. godine bio pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), u kojoj je komandir čete bio trećeoptuženi Momčilo Pajić. Ispričao je kako je jedne večeri, kada nije bio u smjeni, po njega kući došao izvjesni Ljuban Novosel, koji mu je kazao da “se radi neka akcija oko sela Novoseoci”. Na upit Sudskog vijeća svjedok je pojasnio da je te noći njihov zadatak bio da spriječe napad, dodavši da do napada nije došlo.

Iz sela Buljkovina, kako je pojasnio, otišli su na brdo Ptičjak iznad Novoseoca, gdje su zatekli još dvojicu pripadnika izviđačke jedinice i gdje je saznao da ima još nekoliko ljudi raspoređenih na tom brdu, ali ih nije mogao vidjeti. Tomović je rekao da je te prilike imao automatsku pušku.

Govoreći o izviđačkoj jedinici, svjedok je kazao da misli kako je njihov komandir bila osoba sa nadimkom Ćirko. Prema optužnici, petooptuženi Miladin Gašević zvani Ćirko je bio zamjenik komandira Izviđačke čete.

“Tu smo bili iznad sela, da spriječimo napad. (…) Čuo sam da su neke grupe dolazile u Novoseoce i to nam je bilo sumnjivo”, rekao je Tomović u unakrsnom ispitivanju.

On je ispričao kako je ujutro, kada je svanulo, čuo galamu te vidio kako su vojnici postrojili muškarce na jednom mjestu, a da su žene i djecu odvojili kod džamije. Tomović je kazao da je čuo ženu po imenu Devla kako doziva supruga Naila, a potom je čuo pucanj. Po žene su, kako je naveo, došli autobusi, a po muškarce vojni kamioni.

Svjedok je dodao da je potom otišao kući i da nije uspio vidjeti kojim putem su otišli kamoni s muškarcima. Njemu je predočena izjava iz istrage u kojoj je rekao da nije bio tu kada su kamioni skrenuli u pravcu Rogatice, a on je pojasnio da je kasnije saznao “da su oni gore otišli”, ali da to nije vidio.

“Mi smo čuli, kad smo kući stigli, neku pucnjavu iz pravca toga gdje je bilo. Iz pravca Ivan polja”, kazao je Tomović, te pojasnio kako je Ivan polje udaljeno pet kilometara, ali da se pucnjevi mogu čuti i iz Rogatice kad je lijepo vrijeme.

Svjedok je rekao da je bio iznenađen i da nije bio siguran šta se dešava. Kako je kazao, nakon tri dana je saznao od vojske da su na smetljištu na Ivan polju ubijeni ljudi.

Tomović je rekao kako su stanovnici Novoseoca “imali dogovor sa vlastima Sokoca da ostanu i da su bili lojalni”.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je kazao kako je čuo da je Aleksandar Gordić došao kao mladi oficir i da je moguće da je “prije Pajića bio kratko neki komandir”.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Milan Tupajić kao predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade VRS-a i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan polju, gdje su u dvije grupe usmrćeni automatskim oružjem i hicima iz pištolja, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Svjedok Zehrid Ivazović se prisjetio zarobljavanja i maltretiranja u junu 1992. godine, kada je iz sokolačkog sela Meljine krenuo pješke u Olovo da vidi majku. On je kazao kako su sve žene ranije otišle iz sela, a da su muškarci ostali da čuvaju kuće i stoku. Pojasnio je da je bio uhvaćen na jednoj barikadi u šumi, nakon čega mu je jedan od pripadnika vojske zabio nož u desnu petu.

“Odveli su nas kod kožare kod Knežine. (…) Tu su nas pretukli pred kožarom i vratili na drugi tamić sa žutom ceradom. U tamiću su nas ponovo tukli. (…) Doveli su nas na Sokolac, u podrum stare gimnazije“, ispričao je Ivazović, dodavši da je često bio tučen i maltretiran.

Nakon toga je, kako je pojasnio, bio zatvoren na više različitih lokacija, dok u konačnici nije razmijenjen 1993. godine.

Na upit šta se dešavalo u selu Novoseoci, svjedok je rekao da ne zna ništa o tome, ali da je čuo kako su muškarci iz tog sela stradali.

Na pitanje Savana Zeca, branitelja prvooptuženog Milana Tupajića, da li je on zarobljen kao pripadnik Teritorijalne odbrane Kladanj (TO), svjedok je odgovorio da je “po papiru bio pripadnik”, ali da “nije učestvovao jer je narednog dana zarobljen”.

Suđenje će biti nastavljeno 18. novembra.

Jasmin Begić