Suđenje

Višković Goran: Optuženi mu gurnuo pištolj u usta

20. Oktobra 2021.17:05
Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok Državnog tužilaštva prepoznao je optuženog Gorana Viškovića u sudnici, te ispričao kako ga je udarao prilikom odvođenja na rad, ali i da mu je jedne prilike gurnuo pištolj u usta.

Goran Višković
Goran Višković. Foto: Sud BiH

Svjedok Mujo Ćatić kazao je da poznaje Gorana Viškovića od prije rata i da se sjeća da je optuženi na početku rata prvi uzeo pušku u ruke te obukao uniformu. On je na optuženog pokazao rukom u sudnici i ispričao da je tokom 1992. godine zarobljen i odveden u logor “Sušica” u Vlasenici, gdje su već bili zatvoreni njegova supruga i troje djece. Dodao je da je u logoru zatekao 60-ak ljudi.

Ćatić je ispričao da je, dok je bio zatvoren u logor, Višković dolazio i vozio ljude na rad. Dodao je da je i on često išao na rad, gdje ga je tukao optuženi, koji ga je i jedne prilike udario kod veterinarske ambulante.

Kako je kazao, jedne prilike Višković mu je gurnuo pištolj u usta, ali je Miroslav Gajić reagovao.

“Rekao je: ‘Šta to radiš, bolan Viškoviću? Ako ubiješ njega, ubij i mene’”, izjavio je svjedok.

Ćatić je kazao da je proveo 25 dana u logoru.

Branilac Nenad Rubež rekao je da u ranijem iskazu koji je svjedok davao ni jednom rečenicom nije spomenuo da ga je optuženi tukao.

Optužnica tereti Gorana Viškovića zvanog Vjetar da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. i 1993. učestvovao u progonu, ubistvima, lišavanju slobode i nanošenju boli građanima nesrpske nacionalnosti.

Drugi svjedok Rifet Hurić, izjavio je na današnjem ročištu da je u junu 1992. godine, zajedno s bratom, krenuo putem Kladnja i da su tom prilikom upali u zasjedu. Hurić je kazao da su odvedeni u zatvor u Vlasenicu, nakon toga u logor “Sušica”, gdje se zadržao mjesec dana, dok je njegov brat ostao duže.

I svjedok Hurić je prepoznao optuženog Viškovića i u sudnici pokazao na njega.

“Čujem da je po Vlasenici divljao, da je bio strah i trepet”, rekao je svjedok za optuženog Viškovića.

On je kazao da je čuo, nakon što je izašao iz logora, da je optuženi Višković ubijao, te da je maltretirao “najviše Vlaseničane, starosjedioce”.

Svjedok Edin Hatunjić rekao je da je u maju 1992. otišao u Živinice, dok je njegov otac ostao u Vlasenici, gdje je, kako mu je rekla majka, odveden u logor “Sušica”, gdje ga je pretukao Dragan Nikolić Jenki, nakon čega je ujutro zajedno s rođakom odveden iz logora.

Nikolić je u Haškom tribunalu početkom 2005. osuđen na 20 godina zatvora nakon što je priznao krivicu da je učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u logoru “Sušica” u Vlasenici 1992. godine. Nakon što je 2013. izdržao dvije trećine kazne, pušten je na prijevremenu slobodu i preminuo je pet godina kasnije.

Hutunjić je kazao da mu je zaštićeni svjedok M-2 ispričao da je jedne prilike, u kuću u kojoj se krio njegov otac, došao Goran Višković te da je njegovog daidžu, koji je otvorio vrata, udario kundakom u prsa.

“Spomenuo je da je grupu vojnika predvodio Goran Višković zvani Vjetar”, rekao je svjedok.

Na današnjem ročištu obratio se i Višković, koji je kazao da je njegovog oca jedne prilike spasio, kada ga je izveo iz policijske stanice i predao ga Hatunjićevoj majci i sestri, te da je nakon toga imao velikih problema.

“Vjerujte, nikad više u životu ja vašeg oca nisam vidio”, rekao je optuženi Višković.

Na današnjem ročištu svjedočila je i Admira Jašarević, koja je kazala da je u maju 1992. godine, sa ženskim članovima porodice, dobila propusnice te otišla u Kladanj, dok su njen otac i brat ostali u Vlasenici.

Ona je objasnila da joj je zaštićeni svjedok M-2 ispričao da su Goran Višković i jedna od sestara Cvjetković došli do kuće u kojoj su se nalazili njen brat, otac, tetak i još neke komšije, te da kada je njen otac otvorio vrata, neko ga je udario, nakon čega su odvedeni u logor. Rekla je da je to bio 10. juli 1992. godine.

Kazala je da ne zna da li je njen otac poznavao optuženog Viškovića.

Nastavak suđenja je zakazan za 26. oktobar.