Suđenje

Kosorić i ostali: Nije vidio loše postupanje u Lukama

18. Oktobra 2021.15:54
U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, Odbrana je unakrsno ispitala nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona Vincenta Egbersa, koji je govorio o pratnji konvoja iz Potočara prema Kladnju.

Mile Kosorić i Momčilo Tešić s braniocima. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH je ranije uložilo iskaze Egbersa date u Haškom tribunalu, a na današnjem ročištu Odbrani je omogućeno da posredstvom video-veze ispita svjedoka.

Egbers je rekao da je po naređenju bio u pratnji prvog konvoja sa ženama i djecom koji je iz Potočara krenuo 12. jula 1995. godine. On je precizirao da je vozio iza autobusa, a da je njegov kolega bio na početku kolone.

Branilac Dragan Gotovac sugerisao je svjedoku da srpski vojnici nisu loše postupali prema civilima koji su autobusima dovezeni do Tišće odnosno Luka u opštini Vlasenica, odakle su nastavljali pješke prema Kladnju.

“Ono što sam vidio su žene u panici, koje su prisiljavali da nastave hodati”, prisjetio se Egbers.

Branilac mu je predočio iskaz iz 1995. u kojem je naveo da je vidio desetak srpskih vojnika i da nije primijetio loše postupanje prema bilo kome. Svjedok je rekao da ostaje kod tih navoda.

Gotovca je interesovalo da li je njegov kolega iz Holandskog bataljona popio kafu sa srpskim oficirima u Lukama, da li je čuo za dogovor između Vojske Republike Srpske (VRS) i Holandskog bataljona o evakuaciji, kao i da li su vozila UNPROFOR-a korištena za prevoz civila. Egbers je naveo da mu te stvari nisu poznate.

On je kazao da je bio u pratnji konvoja i 13. jula, ali samo do Nove Kasabe.

Na pitanja tužioca Predraga Tomića, Egbers je rekao da je prvi dan u Luke stigao posljednji, jer se na putu bio pokvario autobus, te da se nije zadržao duže od sata.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade, i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (opština Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Nastavak suđenja je 25. oktobra.

 

Marija Taušan