Suđenje

Srabović i ostali: Zaštićeni svjedok tvrdi da je različite iskaze davao zbog straha i traume

14. Oktobra 2021.16:07
Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Lukavca, zaštićeni svjedok S-1 je tokom unakrsnog ispitivanja ispričao kako u ranijim iskazima nije spominjao određene informacije jer se bojao i jer je potiskivao sjećanja koja su ga traumatizirala.


Sudnica Suda BiH Foto: BIRN BiH

Odbrane optuženih unakrsno su ispitale zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH S-1, koji je na prošlom ročištu naveo da je vidio kada su tučeni zatvorenici u Lukavcu, kao i da je vidio pritvorene osobe u “Klaonici” u Modracu.

Šaban Mujčinović, advokat prvooptuženog Zijada Srabovića, pitao je svjedoka da li je imao informacije o pretresu kuća zbog nedozvoljene opreme i da se privode određeni ljudi, što je svjedok negirao. Odbrana je tvrdila da je svjedok u iskazu iz 2016. godine kazao kako je privedeno šest ili sedam osoba srpske nacionalnosti, na što je svjedok rekao kako to nije tačno.

Odbrana je kazala da je svjedok S-1 dao različite izjave 2006., 2016. i 2018. godine.

Optužnica tereti Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Odbrana je pitala svjedoka da li je upoznao Aziza i Radenku Šahat u trenutku kada su privedeni, na što je svjedok odgovorio potvrdno. Na pitanje da li su njih dvoje bili tučeni i zlostavljani, svjedok je rekao da je samo Aziz bio tučen.

Odbrana je predočila iskaz iz 2016. godine u kojem je svjedok kazao kako “nije vidio da je Aziz tučen i da nije imao tragove zlostavljanja na tijelu”. Svjedok je rekao kako je tačno ono što je kazao na ročištu.

“Iskaz je drugačiji jer sam se bojao, mnoge stvari potiskujem, traumatiziran sam. Stojim iza onoga što sam rekao prije sedam dana”, izjavio je svjedok S-1.

Senad Bilić, advokat drugooptuženog Refika Morankića, pitao je zaštićenog svjedoka S-1 da li je prije davanja iskaza 2018. godine dobijao sugestije te da li ga je tužitelj pripremao prije ročišta, što je S-1 negirao.

Na pitanje zašto je “Klaonicu” na prošlom ročištu nazvao “zatvor HVO”, svjedok je objasnio kako je pokušao biti precizan. Također, svjedok je potvrdio da je u “Klaonicu” otišao zbog prijave te da nije poznavao pripadnike “Fikine jedinice”.

Na upit člana Sudskog vijeća svjedok je odgovorio kako je u “Klaonici” zatekao Seada Osmanovića zvanog Geler, “Zagija” i još jednu osobu. Svjedok je kazao i kako je tragove zlostavljanja vidio na jednoj osobi koja se nalazila u “Klaonici”.

S-1 je rekao i da je Geler bio “nezgodna osoba koja mu je prijetila”.

Na upit Odbrane drugooptuženog, svjedok je kazao kako su zatvorenici iz “Klaonice” prebačeni u vojni zatvor. Također je rekao kako je osoba po imenu Nenad podlegla u “Klaonici” te da nakon toga nije poduzimao službene radnje.

Muhamed Čučak, advokat Ahmeta Bajrića, pitao je zaštićenog svjedoka zašto u ranijim iskazima nije spomenuo da je u prostorijama Vojne policije vidio Gelera, te izvjesne Ahmeta i Seva. Prema riječima Odbrane Bajrića, svjedok je kazao da je Sev zatvorenike tukao palicom, a da je Ahmet imao uređaj koji podsjeća na mašinu za šišanje.

“Na pretresu sam rekao istinu, 2006. godine sam potiskivao. Mnogo sam zaboravio. Sjećam se bijele palice”, rekao je svjedok, objasnivši da je uređaj, koji ga je podsjećao na mašinu za šišanje, zujao kada bi iz njega “sijevale iskrice” i da je kasnije čuo da je to elektrošoker. Također, kazao je da su Ahmet i Sev na sebi imali “bijele uprtače”, što je oznaka vojne policije.

Vasvija Vidović, braniteljica Abida Arapčića, pitala je svjedoka da li je vidio njenog branjenika ispred “Klaonice”, na što je svjedok odgovorio potvrdno, dok je na na upit Odbrane rekao kako nije vidio da “Abid tuče ikoga”.

Nastavak suđenja planiran je za 21. oktobar.

Irvin Pekmez