Suđenje

Suvara: Odbrana traži otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka

8. Oktobra 2021.11:49
Na suđenju Dušku Suvari, koji je optužen da je tokom 1992. godine na području općine Glamoč počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Odbrana je tražila otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka, zbog čega je današnje ročište odgođeno.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Branilac Slobodan Perić je na današnjem ročištu tražio da se identitet zaštićenih svjedoka S-1 i S-2 objelodani Odbrani.

“Nemoguće je braniti a da se ne zna ko je”, rekao je Perić, dodavši da, što se njega tiče, mogu da ostanu mjere ili da se isključi javnost, “ali da se zna ko je on”.

Kazao je da ukoliko se bude znao identitet ovih svjedoka, onda nije sporno svjedočenje zaštićenog svjedoka S-3.

Tužilac Senad Osmić nije se protivio otkrivanju identiteta ovih svjedoka Odbrani.

Sudija Davorin Jukić kazao je da iz ovih razloga nisu pozvani današnji svjedoci.

“Iz tih razloga nismo pozvali svjedoke. Odbrana nije znala svjedoke”, rekao je sudija Jukić.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992., kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede.

Optužen je za silovanje svjedokinja S-1 i S-2. Prema optužnici, on je svjedokinju S-2 zatekao u kući sa suprugom, gdje ih je zlostavljao, a potom nju odveo na livadu, gdje ju je udarao, porezao nožem i silovao.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. oktobar.