Suđenje

Višković Goran: Odvođenje iz kuća uz krike i jauke

6. Oktobra 2021.17:00
Na suđenju za zločine u Vlasenici, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su se prisjetili kako je optuženi Goran Višković bio među licima koja su došla kada su odvedeni iz svojih kuća 10. jula 1992. godine.

Goran Višković
Goran Višković. Foto: Sud BiH

Zaštićeni svjedok M-2 je kazao da su Goran Višković i izvjesni Amerikanac došli i pitali ga za braću, kao i za komšiju Mustafu Jašarevića, prema čijoj su kući produžili.

Svjedok je rekao da su pored garaže stajala njegova dva brata, kao i drugi članovi porodice. Kazao je da je vidio kako Višković i Amerikanac vode Jašarevića i Redžu Hatunića i udaraju ih.

“Amerikanac ide prvi, a Višković vodi Mustafu i Redžu”, izjavio je M-2.

On je rekao da ga je Amerikanac udario kundakom u prsa i da su mu rebra popucala, te da su ga kasnije udarali i drugi, kao i tjerali da klanja na cesti.

Svjedok je kazao da su odvedeni u “Sušicu”. Naveo je da je bio u teškom stanju od batina. Ispričao je da su njegova braća s još nekim zatočenicima vođena da kose i da se niko nije vratio.

“Saznao sam da su kosili u Pelemišima. Nađeni su u grobnici u Pelemišima”, kazao je M-2.

On je dodao da je Jašarević jednom izveden iz logora i da ga više nije vidio.

Branilac Nenad Rubež naveo je da je svjedok u iskazu iz 2012. govorio o odvođenju njega i drugih, ali da nijednom nije spomenuo da je Višković nekoga tukao. Svjedok je rekao da nije vidio da je nekoga Višković tukao, a potom na ponovno pitanje i da ga to niko nije pitao.

Tužilac Dževad Muratbegović je kazao da u izjavi iz 2012. svjedok govori da ostaje kod navoda iz izjave koju je dao 2008. godine. Branilac je rekao da nema tu izjavu.

Optužnica tereti Gorana Viškovića zvanog Vjetar da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. i 1993. učestvovao u progonu, ubistvima, lišavanju slobode i nanošenju boli građanima nesrpske nacionalnosti.

Svjedokinja M-3 prisjetila se kako su 10. jula odvedeni iz kuća. Ona je izjavila da je vidjela kada je Višković prošao kroz njihovo dvorište. Tužilac je podsjetio da je u istrazi navela da je optuženi nogom razvalio vrata i ušao u kuhinju, na šta je M-3 kazala da nije tako navela.

Ona je posvjedočila da je njih devetoro poredano ispred kuće.

“Ovaj kod nas počeo je redom maltretirati… Udario mi djevera kundakom u prsa…”, prisjetila se M-3.

Dodala je da je 20-ak metara iznad njih bila kuća Mustafe Jašarevića i da je čula krike i jauke, ali da se nije smjela okrenuti da pogleda.

Nakon predočavanja iskaza iz istrage, ona je rekla da se ne sjeća da je navela da je Višković bio jedan od četvorice koji su vodili i tukli Mustafu.

Potvrdila je da je neko viknuo da se poredaju u kolonu po jedan i da pretpostavlja da je to bio Višković. Navela je da su odvedeni u logor “Sušica”.

“M-2 je ušao, a oko mu na glavi. Jedva smo ga prepoznali… I Avdo je imao sve šare od čizama po odjeći”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je kazala da je Mustafa Jašarević izveden i da ga više nisu vidjeli. Rekla je da se ne sjeća da je Jašarevića prozvao Višković.

“Čega se ne sjećam, ne sjećam se”, kazala je M-2.

Ona je na pitanja tužioca navela da je Višković odveo Redžu Hatunića i Admira Jašarevića, dok je kasnije na pitanja Vijeća rekla da nije vidjela ko ih je odveo.

Svjedokinja je kazala da su njen muž i djever 17. jula odvedeni da kose i da se nisu vratili. Kako je navela, ostaci supruga pronađeni su u Tuzli, a djever je pronađen u “nekom grmlju”.

Suđenje se nastavlja 14. oktobra.

 

Marija Taušan