Suđenje

Kosorić i ostali: Svjedok se prisjetio komšija iz kolone, nije vidio maltretiranje

4. Oktobra 2021.16:40
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane ispričao je kako je pored njihovog rova na području Vlasenice prolazila kolona bošnjačkog stanovništva i kako su mu neki prilazili da se pozdrave.

Branilac Gotovac, Tešić i Kosorić. Foto: BIRN BiH

Svjedok Radoje Rebić je rekao da je bio u Prvoj četi pri Vlaseničkoj brigadi i da su imali rovove od sela Luke prema Klještanima.

On je kazao da je bio u prvom rovu kada su srpske snage zauzele Srebrenicu. Naveo je da je čuo kako je komandant Vlaseničke brigade, optuženi Mile Kosorić, poslao ekipu da izvrši deminiranje kako bi civili mogli proći. Precizirao je da je to čuo od komandira čete.

Rebić je dodao da im je komandir rekao da civilima govore da ne skreću s puta zbog mina. On je ispričao da su mu neki iz kolone, koji su bili njegove komšije, prilazili da se pozdrave. Nabrojao je imena tri muškarca i dvije žene, navodeći da su ga pitali da li je prošao neko od njihovih. Dodao je da su nekima ponudili konzervu.

On je kazao da se niko od vojnika nije ružno ponašao prema civilima iz kolone i da nije vidio maltretiranje.

“Smio bih se zakleti životom… Svi su disciplinovano išli, niko se nije uplitao”, rekao je Rebić.

On je dodao da je čuo da je dolazio Kosorić da vidi kako protiče prolazak. Kazao je da je čuo da su dolazili i neki viši oficiri i da je jedan iz obezbjeđenja tražio njegovog komandira, te da je vidio i vozilo UNPROFOR-a.

Kosoriću je s Momčilom Tešićem, bivšim pripadnikom Vojne policije, na teret stavljeno da su s drugim vojnicima zaustavljali vozila u mjestu Luke (opština Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Tužilac Predrag Tomić je kazao da nema traga da je svjedok Rebić bio u Vlaseničkoj brigadi i ispitivao ga je o njenom osnivanju, jedinicama i komandirima. Svjedok nije mogao da odgovori na ta pitanja, navodeći da nije vodio evidenciju. On je nabrojao vojnike koji su bili s njim u rovu.
Rebić je pojasnio da se, iz rova u kojem je bio, nije vidjela škola u Lukama i da tamo nije išao.

Na poziv Odbrane bilo je planirano saslušanje svjedoka Igora Mitrovića, ali se on nije pojavio, uz obrazloženje da nije u BiH.

Predsjedavajuća Vijeća Mira Smajlović pročitala je službenu zabilješku da je svjedok izjavio da ne želi da dođe, te da ga je zvao advokat da dođe da promijeni izjavu i kaže da nije vidio optuženog, ali da on to ne želi.

U zabilješci povodom drugog telefonskog razgovora sa svjedokom, navodi se da je Mitrović ponovio da mu advokat “sugeriše”, ali da on ne želi da mijenja izjavu i da se osjeća nelagodno. Dodaje se da želi zamoliti advokata da odustane od njegovog pozivanja na sud.

Branilac Dragan Gotovac je rekao da je predložio saslušanje ovog svjedoka, jer je u Tužilaštvu BiH pronašao njegovu izjavu u kojoj ne spominje da je vidio Kosorića.

“Nisam ga ubjeđivao jer on u izjavi i ne spominje optuženog”, kazao je Gotovac.

Dodao je da je uočio konfuznost kod svjedoka i da je mislio odustati od njega, ali da, nakon njegovih navoda, traži da bude saslušan.

Nastavak suđenja je 11. oktobra.

 

 

Marija Taušan