Suđenje

Đurković: Na dan napada na Tursunovo Brdo svjedoci vidjeli kako gore kuće

21. Septembra 2021.16:55
Na suđenju za zločin počinjen na području Ugljevika u julu 1992. godine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su kazali kako su znali da su izvršeni napadi na Tursunovo Brdo i da su vidjeli kako gore kuće.


Ugljevik. Foto: BIRN BiH

Cviko Radovanović je rekao da je živio u Krčini, selu udaljenom jedan kilometar od Tursunovog Brda, te da je početkom rata bio mobilisan za obezbjeđivanje hrane vojsci.

“Bilo je udaljeno oko kilometar, vidio sam iz Krčine, vidio sam kako Tursunovo gori”, opisao je Radovanović da je vidio Tursunovo Brdo kada je izvršen napad.

On je kazao kako je prvi napad bio 23. jula, a drugi dva dana poslije, ali da ne zna detalje napada, jer nije bio prisutan. Dodao je da su se mještani Tursunovog Brda iselili prije drugog napada.

Radovanovića je za osiguravanje hrane rasporedio Simo Radovanović, rekao je, objasnivši da nikoga drugog nije znao i da je samo s njim komunicirao.

On je svjedočio na suđenju Ratku Đurkoviću, koji je optužen u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za napad na selo Tursunovo Brdo u julu 1992. u kojem su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dva zarobljena pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). S njim je bio optužen i Radomir Nedić, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Vojo Lukić je kazao da je bio raspoređen u Prvom bataljonu, da je dobio uniformu i oružje, te da mu je komandant bio optuženi Ratko Đurković. On je objasnio da nije znao da li je tokom napada na Tursunovo Brdo bilo žrtava.

“Ja tada nisam znao, poslije sam saznao da su dvije žene umrle i dva neka muškarca”, rekao je Lukić, objasnivši da je čuo da je jedna žena bila nepokretna, a druga slijepa.

Svjedok Tužilaštva BiH Zoran Mičić je ispričao da je bio u Tursunovom Brdu u trenutku drugog napada kao “veznjak”, ali da je napad predvodila grupa njemu nepoznatih vojnika na čelu sa izvjesnim Profom, čije pravo ime ne zna ni sada.

“Na Tursunovom Brdu mi smo, kad se Profa pojavio, dobili zadatak da krenemo za njim. To je nama saopštio Ivan Đurić i on se vratio za Krčinu”, kazao je Mičić.

On je objasnio da je dolaskom u Tursunovo Brdo čuo pucnjavu i vidio kuće kako gore.

“Mi smo krenuli za Profom, jer je naš zadatak bio da obezbijedimo liniju”, ispričao je on.

Mičić je rekao kako je on bio kod “neke Avdine kuće”, gdje se već počela formirati linija, a da je Profa vrlo brzo zauzeo Tursunovo Brdo.

Na upit branioca Milenka Zelenkovića da li poznaje optuženog Đurkovića, Mičić je kazao da ga poznaje jer mu je bio komandant, ali i da ga je sretao i nakon rata. On je rekao da Đurkovića nije vidio na Tursunovom Brdu dok je trajao napad.

“Ratka nisam vidio, niti je bio gore, a kasnije sam dobio informaciju da je morao s drugim dijelom vojske otići na Majevicu, da riješi neki problem s vojskom”, kazao je Mičić.

Suđenje će se nastaviti 28. septembra, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

Azra Husarić Omerović