Suđenje

Srbija: Husein Mujanović bio upravnik zatvora manje od dva mjeseca

13. Septembra 2021.17:27
Na ponovljenom suđenju Huseinu Mujanoviću za zločine počinjene u okolini Sarajeva 1992. godine, svjedoci Odbrane su naveli kako je on bio angažovan u pritvoru manje od dva mjeseca.


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Mujanoviću se sudi pred Višim sudom u Beogradu, a danas su svjedoci iz Bosne i Hercegovine saslušani putem međunarodne pravne pomoći u sudnici Suda BiH.

Viši sud u Beogradu osudio je Huseina Mujanovića na deset godina zatvora zbog premlaćivanja Srba u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je, prema optužnici, tokom rata vodila Armija BiH, a u kojem je bilo oko 30 zatvorenika srpske nacionalnosti. Apelacioni sud u Beogradu je u martu ove godine ukinuo osuđujuću presudu i naredio ponovno suđenje.

Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani, neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo zbog posljedica premlaćivanja. Mujanović se tereti da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživjela.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to vrijeme će biti uračunato u njegovu kaznu.

Nevzeta Ibrahimović je kazala kako je do početka rata radila u FAMOS-u, ali da je početkom sukoba FAMOS postao linija razdvajanja, zbog čega je prestala s radom i prijavila se da pomaže u brigadi – u krim-službi policije.

Ibrahimović je rekla da je prvi pritvor bio u garažnim prostorijama između dva nebodera, te da se kasnije preselio u podrumske prostorije druge, novije zgrade. Ona je kazala da je Mujanović bio upravnik kraći vremenski period, između jednog ili dva mjeseca, i da je smijenjen.

“Ja ponaosob ne mogu znati razlog zašto su pritvarani, uglavnom su razlozi bili poput skrivanja naoružanja, razotkrivanje i slično”, odgovorila je ona na pitanje branioca Dušana Ignjatovića o razlozima zbog kojih su zatvorenici bili tu.

Drugi svjedok Amir Šabović rekao je kako je Mujanović na njegov prijedlog postavljen na mjesto upravnika u pritvoru.

“Bio je vojni pritvor, ne zatvor, ne privatno nešto”, kazao je on objašnjavajući da se sjeća pritvora u garažama, te da zbog prekomandovanja, zbog kog nije bio tu, nije vidio da je izmješten, nego je saznao kada se vratio.

Salem Podgorica rekao je kako je početkom rata radio za logistiku i vršio nabavku hrane, vode i svih potepština kako za civilno stanovništvo, tako i za vojsku. On je za Mujanovića kazao da zna kako je bio upravnik pritvora kratko vrijeme.

“Husein je bio mjesec – mjesec i po na toj poziciji, znam da su dolazili nalozi od njega za hranu, cigare, kako za sebe, tako i za zatvorenike”, rekao je svjedok Podgorica.

On je naveo da je njemu šef bio Fikret Prevljak, koji je postavio Mujanovića na mjesto upravnika.

Svjedok Hazim Pašić je ispričao da je radio na osiguranju pritvora, zbog mogućih incidenata ukoliko bi neko pokušao ući u pritvorski objekat kako bi napao pritvorenike, ali da nikad nije ulazio u objekat.

On je kazao kako je Mujanovića znao kao vojnika s linije i da je zbog toga siguran da je na poziciji upravnika u pritvoru bio manje od dva mjeseca, jer se vratio ponovo s njim na liniju.

Odbrana Mujanovića je tražila da se ukine pritvor, koji traje već tri godine, te da optuženi bude kod rođaka u Novom Pazaru.

Suđenje će se nastaviti 28. oktobra, kada je planirano pozivanje šest do sedam svjedoka na saslušanje.

Azra Husarić Omerović