Suđenje

Peulić i ostali: Svjedok slagao mrtva tijela

10. Septembra 2021.15:28
Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši počinjene 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao kako je otišao na sastanak, a završio ispred bolnice s drugim mještanima, kopajući raku i “slažući mrtva tijela na kamaru”.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Zikret Fifić je ispričao kako su mještani Kukavica izvedeni iz kuća i pozvani na sastanak u jednu kuću u selu, a da je ženama i djeci rečeno da uđu u kuće. On je, odlazeći s drugim mještanima, mislio da idu na sastanak u povodu dogovora oko početka sukoba, ali sastanka nije bilo, prisjetio se on.

“Tu nas je bilo puno, ne mogu se tačno sjetiti, oko 50 ili 70, a možda i više”, izjavio je svjedok navodeći desetine imena mještana koje je prepoznao da su bili zajedno s njim u prodavnici u kojoj je dogovoren sastanak.

On je kazao kako su ih iz prodavnice u kolonama sproveli do jedne kuće, gdje im je rečeno da izbace sve iz džepova, kada je primijetio da su žene i djeca, koje su ostavljali u kućama, privedeni u garažu te kuće.

Tu su ih postavili u kolonu, ispred kao štit, kazao je Fifić, te su pet muškaraca iz grupe odveli iza ove kuće, kada je čuo rafalne pucnjeve. Tijela nekih od tih muškaraca je prepoznao kasnije, kada je “slagao mrtva tijela”.

“Idemo u koloni, čujemo pucanje crijepa sa krovova, gore kuće, čuju se pucnji pištolja. Ispred mene, kod Almasine prodavnice, izvedoše Ismeta Fifića, Fikreta Salčinovića, Emira Avdića, Rudolfa Matijevića, i onda prema mostu poče pucnjava”, ispričao je on, objasnivši da su neki iz kolone pali nakon toga, a da su im rekli da njihova tijela bace u rijeku.

Kada su dovedeni ispred bolnice u Kotor-Varoši, prema svjedočenju Fifića, smješteni su u jedan kanal, odakle su ih izvlačili ili maltretirali. On je kazao kako su njega i još nekoliko ljudi izveli da kopaju raku, za koju je mislio da je za potrebe njihovog ukopavanja. Naveo je da je on potom “slagao mrtva tijela na kamaru”. Fifić je posvjedočio da je jednog muškarca zadavio pas nakon što je pušten na njega.

Tokom boravka ispred bolnice, zatočenike su redali uza zid, rekao je svjedok, a po glavama im bacali cjepanice, zbog čega je njegov otac pao. Tri zatočenika je vidio kako su viljuškom bagera pritisnuti uza zid, zbog čega su zadobili povrede. Oni su u koloni odvedeni do zatvora pod prisilom da pjevaju pjesmu, kazao je svjedok.

On je u tom zatvoru proveo 25 dana, a onda je u grupi od deset muškaraca razmijenjen i prebačen na sigurnu teritoriju.

Za progon počinjen na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad – sudi se Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant TO-a Kotor-Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

Đuro Krčić, drugi svjedok Tužilaštva, rekao je kako je bio ispred škole u Grabovici u trenutku kada je grupa od oko stotinu osoba ulazila u školu. On je rekao kako su to bili vojnici iz Bečića i mlađe djevojke, sa dva do tri maloljetna dječaka.

“Moj zadatak je bio da ih obezbjeđujem da im se ništa ne desi. U drugoj učionici su bili muškarci”, kazao je Krčić objašnjavajući da je on čuvao stražu u učionici gdje su bile djevojke, kojih je bilo oko 20.

Ujutru su, kako se prisjetio, djevojke i dječake sproveli do autobusa koji ih je vozio do Kotor-Varoši.

“Već u ranu zoru počeli su se okupljati mještani ispred škole. Dobili smo zadatak da djevojke i dječake izvedemo do autobusa. One su izašle – bilo je ružnih riječi, dobacivanja, psovanja, šutanja, ali su bez problema ušle u autobus”, ispričao je on.

Krčić je rekao kako je nakon toga tražio dopust da ode kod majke i da ne zna šta se desilo s muškarcima zarobljenim u drugoj učionici. Na upit tužioca Mersudina Pružana da li je saznao da li se nešto desilo, odgovorio je da je čuo priče, ali da nije vidio, zbog čega neće da priča o tome.

“Nije tačno, dužni ste da kažete ono što znate i što ste čuli”, rekao je Pružan.

Svjedok je kazao kako je čuo da su neki ubijeni, neki pušteni, a da su neki otišli.

Suđenje će se nastaviti 20. septembra.

 

Azra Husarić