Suđenje

Kosorić i ostali: Pročitan iskaz Momira Nikolića o evakuaciji stanovništva i izdvajanju muškaraca

6. Septembra 2021.16:52
U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pročitalo svjedočenje Momira Nikolića, koji je govorio o evakuaciji stanovništva iz Potočara i izdvajanju muškaraca u julu 1995. godine.

Kosorić i Tešić s advokatima. Foto: BIRN BiH

Nikolić, bivši bezbjednjak Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koji je osuđen u Haškom tribunalu na 20 godina zatvora, naveo je da je početkom jula 1995. čuo za planove za napad na Srebrenicu, te kako su u narednim danima počela vojna dejstva.

Tužilac Predrag Tomić pročitao je dijelove Nikolićevog svjedočenja na jednom od suđenja u Haagu, tokom kojeg je govorio o sastancima u hotelu “Fontana” u Bratuncu i visokim oficirima koje je viđao.

Poslije jednog od sastanaka, kako je ispričao, ispred hotela je sreo oficire Drinskog korpusa Vujadina Popovića i Svetozara Kosorića, koje je pitao šta će se dešavati. Kazao je da mu je Popović rekao da će uslijediti evakuacija žena i djece prema Kladnju, a da će muškarci biti izdvojeni.

Nikolić je kazao da je na njegovo pitanje šta će biti s muškarcima, Popović odgovorio: “Sve balije treba pobiti.” On je dodao da je predložio neke objekte za prihvatanje muškaraca, kao i mjesta za njihovo ubijanje.

Popovića je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, a Tužilaštvo BiH podiglo je 2016. optužnicu protiv Kosorića, koji je nastanjen u Srbiji.

Nikolić je posvjedočio da je 12. jula dobio zadatak da u Potočarima koordiniše aktivnosti evakuacije stanovništva te izdvajanja, pritvaranja i prebacivanja muškaraca.

On je nabrojao veći broj jedinica vojske i policije koje je zatekao u Potočarima. Kazao je da je vidio fizičko i verbalno zlostavljanje muškaraca koji su izdvajani i sprovođeni u jednu kuću, kao i bacanje njihovih stvari.

Nikolić je naveo da mu je rečeno da s ovim zadacima nastavi i 13. jula. Kazao je da je rečeno da će muškarci iz Potočara biti prevezeni u Bratunac, te da je duž puta vidio raspoređene srpske snage.

Iskaz je čitan na suđenju Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade, i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, kojima je na teret stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (Tišća) kod Vlasenice i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Tužilac će u nastavku suđenja dovršiti čitanje Nikolićevog svjedočenja, a na današnjem ročištu pročitan je iskaz Petera Boeringa, koji je bio oficir za vezu Holandskog bataljona. On se prisjetio srpskog zauzimanja Srebrenice i okupljanja velike mase naroda prvo u gradu, a potom i u Potočarima.

“Bili su apatični, izgladnjeli, nervozni, izgubljeni… Bio je opšti osjećaj panike”, naveo je Boering.

On je rekao da je bio na sastancima u “Fontani”, a da je potom vidio autobuse i kamione koji su prevozili stanovništvo iz Potočara.

Kazao je da su muškarce odvodili u jednu zgradu i da su ih čuvali pripadnici VRS-a. Naveo je da je ušao nakratko i vidio nekoliko muškaraca.

“U ćošku je bilo pasoša ili nekih drugih dokumenata”, prisjetio se Boering.

On je ispričao, prema iskazu, kako je bio u pratnji jednog od konvoja koji se zaustavio u mjestu Tišća, gdje su ljudi izlazili iz autobusa kako bi nastavili put prema Kladnju. Posvjedočio je da je tu izdvojena grupa od deset do 15 muškaraca i odvedena, ali da nije mogao vidjeti gdje. Naveo je da je u Tišći vidio, kako se navodi u iskazima, majora Šarkića odnosno Sarkića.

Nastavak suđenja je 20. septembra, kada je planiran i početak dokaznog postupka Odbrane.

Marija Taušan