Suđenje

Pantić i ostali: Pio kafu s Lošićem kad je počela pucnjava

2. Septembra 2021.13:53
Svjedoci Odbrane ispričali su kako su bili sa optuženim Nikolom Lošićem prije i kada je počela snažna pucnjava iz pravca sela Zaklopača.

Radomir Pantić i ostali. Foto: Sud BiH

Rade Petrović se prisjetio kako ga je Lošić pozvao da idu u selo Grabovica, da odvezu neke mašine njegovom puncu. Svjedok je kazao da je Grabovica udaljena 20-ak kilometara od Zaklopače (opština Milići) i njihovog zaseoka Biljeg.

Petrović je rekao da su se vratili u poslijepodnevnim satima. On je naveo da je pola sata do sat kasnije začuo snažnu pucnjavu, koja je trajala deset do 15 minuta. Kazao je da je čuo kuknjavu i da je prenoćio kod komšije.

Svjedok je rekao da su tada izginule njihove komšije i prijatelji u Zaklopači, te da je to bilo 16. maja.

Lošiću se sudi s Radomirom Pantićem, Brankom Jolovićem, Milomirom Miloševićem i Nenadom Vukotićem za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Petrović je kazao da mu je poslije desetak dana otac rekao da su mu se za pomoć obratili Hakija, Osman i Enver Berbić.

“Pitali su da li bar možemo da ih nahranimo. Bili su gladni”, kazao je svjedok.

On je dodao da su razgovarali s Nikolom Lošićem i njegovim ocem Mirkom, te da su narednih više od mjesec dana zajedno pomagali Berbićima u hrani i higijenskim potrebama. Naveo je da su jedan dan Berbići otišli i da su stigli na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Svjedoka Petrovića direktno je ispitala i Odbrana Miloševića. Branilac Dragiša Mihajlović pitao ga je da li je rekao Osmanu Berbiću da su u dešavanjima u Zaklopači učestvovali njegov brat Marko Petrović, Dragan Vasiljević, Rade Bjelanović i policajac Milošević. Svjedok je odgovorio da to nije tačno i da su najmanje razgovarali o Zaklopači.

Petrović je kazao da su Berbići tražili da ih predaju policiji, ali da to nisu mogli uraditi. Na pitanja tužiteljice Dike Omerović zbog čega to nisu željeli, Petrović je rekao da ne zna.

Svjedok Uglješa Spasojević prisjetio se kako je Lošić jednog dana svratio kod njega na kafu i pričao mu da je bio kod punca u Grabovici. On je kazao da je Lošić živio u Biljegu, tri kilometra dalje od njega.

Spasojević je rekao da se, dok su razgovarali, začuo jak pucanj i da su se uznemirili.

“On (Lošić) je skočio. Kaže: ‘Izgleda da su mi napali oca i majku.’ Skočio je u auto”, naveo je svjedok, dodavši da je pucnjava trajala 20-ak minuta i da je dolazila iz sela Nikolići, Zaklopača i drugih.

Kako je kazao, sutradan je čuo da su napadnute njihove komšije.

Na poziv Odbrane Vukotića svjedočio je Slaviša Zekanović, koji je ispričao da je gledao televiziju sa bratom i rođakom u zaseoku Podbirač kada se začula snažna pucnjava.

On je rekao da su se uplašili i da su, po savjetu roditelja, otišli do kuće Nenada Vukotića.

“Pucnjava je trajala, još se čulo kako narod viče, galami”, prisjetio se svjedok i dodao da su tu prenoćili.

Zekanović je precizirao da su kod kuće zatekli Nenada Vukotića i članove njegove porodice, kao i još neke rođake i komšije. Kazao je da je došao i Branko Jolović. On je rekao da su se kod kuće Vukotića inače okupljali i držali straže.

Suđenje se nastavlja 9. septembra.

 

Marija Taušan