Suđenje

Babić Ranko i ostali: Saslušanja svjedoka na porodičnom okupljanju

1. Septembra 2021.17:07
Odbrana Bratislava Bilbije u završnoj riječi ocijenila je da su tokom suđenja izvedeni nezakoniti dokazi Tužilaštva BiH i da su svjedoci pripremani šta da kažu.

Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović sa braniocima. Foto: Sud BiH

Branilac Savan Zec kazao je da je neshvatljivo nezakonito postupanje istražioca Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bahrudina Džamdžića, koji je započeo i vodio istragu u ovom predmetu.

On je rekao da je Odbrana nakon izvođenja dokaza Tužilaštva uvidjela da je Džamdžić saslušao majku i oca svoje supruge u istrazi, te da je majka na suđenju izjavila da su je saslušavala “dvojica iz Sarajeva”, izbjegavajući da potvrdi da je ispitivao zet.

Prema riječima Zeca, bilo je porodično okupljanje i potpuno privatna istraga. On smatra da su nezakoniti svi drugi iskazi koje je ovaj istražilac prikupio, a riječ je o 13 od 27 svjedoka predloženih u optužnici.

“U toj kombinaciji nezakonitih radnji, istina je počela da se gubi”, istakao je branilac, dodajući da je postojala potreba da neko odgovara bez obzira da li je kriv ili ne.

Bilbija je optužen s Rankom Babićem i Đurom Adamovićem za zločin počinjen sredinom avgusta 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora. Oni su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, optuženi za stradanje dva lica bošnjačke nacionalnosti, koji su mučeni i ubijeni na kućnom pragu. Kako se navodi, isti dan su tri lica odvedena u nepoznatom pravcu.

Branilac Zec se osvrnuo na navode optužnice da su iz Bukvika odvedeni Mirsad Kadirić, Senadin Muhić i Emsud Avdić te da im se tada gubi svaki trag.

Zec je kazao da takva tvrdnja iz optužnice nije moguća ako se uzmu u obzir iskazi svjedoka koji su govorili kako su Mirsada Kadirića vidjeli na drugim lokacijama nakon odvođenja iz Bukvika.

Kad je riječ o ubistvu Smaila i Emsuda Kadirića kod njihove kuće u Bukviku, Odbrana je ocijenila da je primjetno da su svjedoci prepričavali šta su čuli od drugih, iako su tvrdili da su očevici.

Zec je rekao da je razumljivo da nakon toliko godina svjedoci zaborave određene stvari, ali da očevici ne mogu zaboraviti bitne činjenice kao što je da li je neko odvezen zaprežnim kolima ili kombijem, da li je neko ubijen iz vatrenog oružja, nožem ili sjekirom.

“Svjedok očevidac ne može pogriješiti da li je on nekoga ukopao ili nije. A sve smo to čuli”, kazao je branilac.

On je naveo da je svjedokinja “E” u jednom iskazu tvrdila da je sve vidjela svojim očima, a poslije je kazala da nije bila u Bukviku. Dodao je da je tvrdila i da je potpisala svekrvinu izjavu.

Svjedokinja je, kako je naveo Zec, mijenjala izjave pa je Marinko Praštalo postao kapetan Babić, a Bajica, kako je nadimak optuženog Bilbije, počinio ubistvo. On je naveo da je upitana da objasni razlike odgovarala: “Mozak stane u sekundi” i “Nisam htjela”.

Analizirajući iskaz svjedoka “A”, branilac je upitao da li je moguće da očevidac zaboravi da je vidio da neko ubija Smaila i Emsuda Kadirića, te udara njegovog oca.

Na današnjem ročištu završnu riječ iznio je i optuženi Babić, koji je kazao da su u optužnici iznesene “izmišljotine” i “minorne poluistine vješto upakovane”.

Netačnim je odbacio navode da je on na licu mjesta imao najviši čin i da je ohrabrivao vojnike na nezakonite radnje.

“Šta znači čin? Znači da je neko pohađao školu i ništa više. Tek rasporedom se dobija mogućnost komandovanja i izdavanja naređenja”, kazao je Babić.

On se osvrnuo na prijateljstva i brak sa osobama druge nacionalnosti, kao i da im je pomagao u ratu.

Nastavak završnih riječi je 22. septembra.

 

Marija Taušan