Zoran Malinić se ponovo nije pojavio na izjašnjenju o krivnji

31. Augusta 2021.14:54
Zoran Malinić, optužen za pomaganje u genocidu u Srebrenici, ponovo se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Sudom Bosne i Hercegovine, kao ni njegov branilac, koji je dostavio medicinsku dokumentaciju prema kojoj je optuženi zbog zdravstvenog stanja spriječen da dođe na ročište.

Nova Kasaba. Foto: BIRN BiH

Na današnjem ročištu, na kojem se Malinić trebao izjasniti o krivnji, sudija Šaban Maksumić je rekao da je Sud BiH 25. augusta dobio obavijest od Ministarstva pravde Republike Srbije, gdje je navedeno da su optuženi i njegov branilac Nenad Petrušić uredno obaviješteni o zakazanom ročištu.

Prema sudiji Maksumiću, advokat Petrušić je dostavio Sudu određenu medicinsku dokumentaciju o spriječenosti optuženog da pristupi u Sud, a u kojoj je COVID ambulanta u Beogradu konstatovala da je optuženi Malinić obolio od koronavirusa i da se u izolaciji nalazi od 20. augusta.

“Branitelj je zamolio Sud da iznesemo problem da do sada optuženi nije primio dokaze”, objasnio je sudija Maksumić te dodao da je advokat Petrušić zamolio da mu se dostave dokazi, kako bi se okrivljeni mogao pripremiti za naredno ročište.

Tužilac Predrag Tomić je kazao da su “svi dokazi još uvijek na Sudu”, na što je sudija Maksumić rekao da se “to vraća nakon što se izjasni o krivnji”.

“To je njihovo pravo i mogućnost da se mogu očitovati o krivnji”, zaključio je sudija Maksumić.

Kako je istakao sudija Maksumić, branilac Petrušić se nije pojavio na ročištu, uz objašnjenje da je “očigledno da se ročište neće održati”.

Optužnica Malinića tereti za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. u svojstvu komandanta bataljona Vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako se na prvom ročištu za izjašnjenje o krivnji, a koje je bilo zakazano za maj, optuženi Malinić, koji je nastanjen u Srbiji, i njegov branjenik nisu pojavili, a sudija Maksumić je tada napomenuo da je optužnica uručena Maliniću u oktobru 2020. godine, putem međunarodne pravne pomoći.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da Malinića optužnica tereti da je planirao, nadzirao i koordinisao aktivnosti pripadnika Vojne policije na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Srebrenice u julu 1995. vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Naredno ročište je zakazano za 5. novembar.

*Ovaj članak je izmijenjen kako bi ispravno bilo napisano optuženi i njegov branilac Nenad Petrušić, a ranije je greškom pisalo optuženi i njegov branjenik Nenad Petrušić.

Aida Trepanić