Suđenje

Koroman: Policija i komšije obilazili mještane Hrenovice

30. Augusta 2021.11:50
Na suđenju za zločine počinjene na Palama, svjedok Odbrane Malka Koromana izjavio je da mještani Hrenovice nisu imali ograničenja i da ih je policija obilazila dok nisu otišli s tog područja.

Malko Koroman. Foto: BIRN BiH

Ibrahim Komarica kazao je da je živio u zaseoku Gornja Vinča u mjesnoj zajednici Hrenovica i da je njegova porodica bila jedan od organizatora otpora na tom području.

On je ispričao kako je 22. maja 1992. dolazila policija predvođena inspektorom Tomom Hršumom i kako su tražili od mještana da predaju oružje. Svjedok je naveo da je njegova porodica od davnina lovačka i da su predali lovačke puške koje su imali.

“Tomo nam je napisao potvrdu, i iste puške su vraćene poslije rata. Popili smo kafu i popričali šta se dešava”, prisjetio se svjedok.

Dodao je da je čuo da je prethodno dolazio Malko Koroman i da su vršeni pregovori o predaji oružja. Hrenovica je naveo da su ostali još dva mjeseca u selu, dok narod nije prebačen autobusom za Sarajevo. On je, kako je rekao, s ocem i braćom šumom otišao prema Goraždu.

“Majka je tražila da ide”, kazao je svjedok, dodavši da su i drugi mještani isto željeli.

On je naveo da do odlaska nisu bili ograničavani i da bi ih obilazila policija, pitajući ima li problema, kao i da su ih posjećivale komšije srpske nacionalnosti.

Hrenovica je kazao da im je bilo drago što je Koroman bio šef policije na Palama, jer je njegova porodica s njim u prijateljskim odnosima. Naveo je da o Koromanu može reći sve najbolje i da je pomagao bošnjačkom stanovništvu, kao i da su ga zbog toga htjeli smijeniti.

On je dodao da ne bi pristao da svjedoči da je bilo drugačije ili da je čuo da je Koroman vezan za neki zločin.

Optužnica tereti Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, u periodu od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Odgovarajući na pitanja tužioca Seida Marušića, Hrenovica je rekao da u njegovom selu nije bilo nelegalnog oružja. Kazao je da su okolo bila srpska sela, ali da ne zna da li je od njih traženo oružje.

On je rekao da je po njihovom odlasku selo spaljeno do temelja. Prema njegovim saznanjima, to je učinila neka “lokalna paravojska”.

Nastavak suđenja je 20. septembra.

 

Marija Taušan