Suđenje

Bastah: Održano suđenje za zločine u Vlasenici bez prisustva optuženog

24. Augusta 2021.16:32
Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici održanom bez prisustva optuženog Predraga Bastaha zvanog Car, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su podijelili saznanja o stradanju članova svojih porodica.


Vlasenica. Foto BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić kazao je da Bastah nije pristupio na ročište, o čemu je obaviješten od Sudske policije.

“Predrag nije pristupio, u izvještaju stoji da odbija da pristupi na suđenje uz obrazloženje da ne može da pripremi Odbranu”, rekao je Božić.

Njegov branilac Izet Baždarević je kazao kako mu Bastah nije rekao ništa u vezi sa pripremanjem Odbrane, te da je dobio od njega poziv pred suđenje, kada je i obaviješten da se ne osjeća dobro.

“Zovem te iz zatvora, ja neću doći, bio je ljekar, imam visok pritisak, prenesi to Vijeću”, prepričao je Baždarević telefonski razgovor s Bastahom.

Nakon kratke pauze i kontaktiranja ljekara, Božić je kazao kako je optuženi u jutarnjim satima na pregledu bio vidno uznemiren, s povišenim pritiskom 160/90, ali da ljekar smatra da to nije razlog zbog kojeg nije mogao doći, zbog čega je rekao da će se suđenje održati bez njegovog prisustva.

Bastah se optužnicom tereti za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol (Mračnica). On je, prema optužnici, počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, s dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prva svjedokinja Tužilaštva, Aiša Memišević je kazala da su joj u ratu ubijena tri od četiri brata. Brata Husniju identifikovali su u Mračnici, Refika u Kula-Gradu, a brata Hadžu do danas nije pronašla.

“Husnija je pošao nahraniti piliće od drugog brata, izašao napolje, u potkošulji, pantole teget plave boje, onda je došao s jednim policajcem, uzeo ga za ruku i poveo i rekao: ‘Ideš s nama.’ On je rekao: ‘Čekajte da obujem cipele.’ Rekli su mu: ‘Hajde, neće ti ni trebati’”, prisjetila se Memišević kroz suze odvođenja brata od strane “Cara”.

U unakrsnom ispitivanju, Baždarević je predočio zapisnik iz 2016. godine koji je dala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a u kojem je navela da joj je brata odveo “Car” s drugim muškarcima, pitajući da li je tačno to što govori danas, ili to što je u zapisniku.

“Kako sam rekla tada, tako govorim i ovdje – s njim je bio još jedan muškarac”, objasnila je Memišević.

Ona je bila kategorična da se na taj zapisnik o saslušanju potpisala, ali na zapisniku je samo otisak prsta, zbog čega je Baždarević kazao da će tražiti vještačenje.

Edina Babić, druga svjedokinja Državnog tužilaštva, izjavila je da je ona iz Vlasenice otišla u aprilu 1992. godine i da je sa ocem Avdom Sarajlićem bila u telefonskom kontaktu sve do 2. maja, kada mu se gubi trag.

“Drugog maja sam ga nazvala i molila da izađe iz Vlasenice, on je samo rekao: ‘Nisam ptica, ne mogu’”, prisjetila se ona zadnjeg razgovora s ocem.

Ona je kazala da nikakvih saznanja o smrti svog oca nije imala do poziva na identifikaciju posmrtnih ostataka.

Suad Hadžić je ispričao kako su njegovog oca Nusreta kolege zvale da “nešto radi” u Vlasenici, ali da je nakon par dana odveden i da mu se od tada gubi svaki trag. Nusret je pronađen također u Mračnici.

Suđenje će se nastaviti 31. augusta.

 

Azra Husarić Omerović