Suđenje

Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Vlasenici i nad Srebreničanima

16. Augusta 2021.09:22
Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za progon na području Vlasenice 1992. te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.

This post is also available in: English


Garić Rade. Foto: Sud BiH

Sud BiH proglasio je Garića krivim za progon Bošnjaka iz Vlasenice i Srebrenice ubistvima, prisilnim nestancima, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem te drugim nečovječnim djelima.

Garić je osuđen po devet, a oslobođen po jednoj tački optužnice. On je, kako se navodi, u početku bio pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije komandir interventnog odjeljenja odreda “Drinjača” odnosno interventnog voda Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Vijeće je ocijenilo da su Garićeve radnje bile beskrupulozne, brutalne i bez empatije te da su ostavile dalekosežne posljedice.

On je u okviru zločina protiv čovječnosti osuđen za učešće u tri odvojena slučaja ubistva bošnjačkih civila. Prema prvostepenoj presudi, Garić je u ljeto 1992. zlostavljao Safeta Alikadića na području Vlasenice zarezujući ga nožem po tijelu i stavljajući mu so na rane, a potom ga odveo na lokaciju na kojoj je ubijen i bacio njegovo tijelo niz liticu.

Proglašen je krivim i za ubistvo Hasana Ahmetovića, kojeg je krajem novembra 1992. zarobio s dvojicom sinova i udarao zajedno s drugim vojnicima. Vijeće je zaključilo da je Garić udario Hasana Ahmetovića kundakom puške u prsa, usljed čega mu je potekla krv na usta, a potom je i preminuo.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da su Garić i pripadnici njegovog voda 1995. učestvovali u zlostavljanju i ubistvu Bege Sulejmanovića, kojeg su vješali konopcem na drvo, a potom mu odsjekli glavu. Kako se navodi, tijelo Sulejmanovića je bačeno u rijeku, a glavu su šutali.

“Ovakav odnos prema živom čovjeku rijetko je zabilježen u predmetima ratnih zločina”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić-Dedović, dodavši da takvo ponašanje ilustruje odnos optuženog prema pripadnicima bošnjačke nacionalnosti.

Garić je proglašen krivim i za nekoliko slučajeva fizičkog i psihičkog zlostavljanja Bošnjaka zatočenih u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i zatvoru iza suda u Vlasenici, kao i privođenje grupe od 15-ak muškaraca iz jedne kuće. Vijeće je zaključilo da je učestvovao u odvođenju deset do 12 civila iz logora “Sušica”, kojima se gubi svaki trag.

Prema presudi, Garić je držao u zarobljeništvu dječaka Adila Omerovića kojeg su zvali Dražo, a kojeg je optuženi tjerao da mu pere noge i šamarao ga. Dječaka su, kako se navodi, pripadnici Interventno-diverzantskog odjeljenja ubili.

“Da optuženi nije imao nikakve empatije pokazuje postupanje prema Adilu Omeroviću, dječaku od 11 godina, koji je bio iz Glogove i koji je bio živahnog duha”, rekla je sutkinja Ćosić-Dedović.

Ona je objasnila zbog čega je Vijeće ocijenilo da je Tužilaštvo u optužnici napravilo proceduralnu grešku u formulaciji “pod nadzorom komandira”, a u vezi sa ovom i tačkom vezanom za silovanje zarobljenih žena, u odnosu na koju je Garić oslobođen.

Vijeće je ocijenilo nedokazanim odgovornost Garića za silovanje žena i djevojčica iz grupe koju su pripadnici njegove jedinice zarobili i zatvorili u selu Luke, odakle su odvođene i na radove.

Sutkinja je kazala da je Garić oslobođen optužbi za silovanje, jer Tužilaštvo u tom pravcu nije ponudilo dokaze.

Vijeće je ocijenilo da je kazna zatvora od 20 godina jedino opravdana.

Ćosić-Dedović je kao otežavajuće okolnosti izdvojila beskrupuloznost, brutalnost, odsustvo empatije, patnje i posljedice koje trpe preživjeli, raniju osuđivanost, dok je navela da Vijeće nije našlo olakšavajućih okolnosti.

Gariću je produžen pritvor, a na danas izrečenu presudu dozvoljena je žalba.

Marija Taušan


This post is also available in: English