Vijest

Podignuta optužnica za ubistva i silovanja u Brčkom

16. Augusta 2021.15:33
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je optužnicu za ubistva, seksualno zlostavljanje i silovanje na području Brčkog tokom 1992. podiglo protiv tri osobe, među kojima je i Ranko Češić, ranije osuđen pred Haškim tribunalom na 18 godina zatvora.

This post is also available in: English

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Ranko Češić, Slobodan Ljubičić i Stojan Petrović, kako stoji u saopćenju Tužilaštva BiH, terete se da su od aprila do decembra 1992. godine počinili krivično djelo “zločini protiv čovječnosti” na području Brčkog.

Kako se navodi, Češić i Ljubičić se terete za ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te da su nezakonito i nasilno zatvorili civile ženskog spola, a potom ih silovali i seksualno zlostavljali. Petrović se tereti da je jednu žensku osobu nezakonito zatvorio, te pod prijetnjom da će joj ubiti nabliže srodnike, počinio silovanje.

Prema Tužilaštvu BiH, osumnjičeni su ova krivična djela počinili kao pripadnici – policajci Interventnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je iz Tužilaštva BiH potvrđeno da je osumnjičeni Češić ista osoba koja je pred Haškim tribunalom priznala krivicu za ubistva, ponižavajuće postupke i seksualno zlostavljanje u Brčkom. Osuđen je na 18 godina zatvora.

Prijevremeno puštanje na slobodu Češiću je odobreno 2014. godine.

Češić i Petrović su državljani Srbije, a BIRN BiH je ranije pisao o tome kako se ponovo optužuju osobe koje su ranije osuđivane.

Prema sutkinji Joanni Korner, ne bi trebalo podizati optužnice protiv osoba koje su već osuđene za ratne zločine u ranijem postupku, ukoliko se optužnicom ne terete za komandnu odgovornost za zločine takvih razmjera da interes javnosti zahtijeva da se pozovu na odgovornost i da će izrečena krivičnopravna sankcija produžiti kaznu zatvora na koju su već ranije osuđene.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 49 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, pet stručnih vještaka i prilaganjem oko 130 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English