Suđenje

Kordić Jure i ostali: Odvođenje na radove iz “Heliodroma”

16. Augusta 2021.16:34
Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su zatočenici iz logora “Heliodrom” vođeni na radove.

Mostar. Foto: BIRN BiH

Bivši upravnik “Heliodroma” Stanko Božić posvjedočio je da je od komandanata jedinica dobijao naredbe za izuzimanje određenog broja zatočenika za obavljanje radova.

Tužilac Seid Marušić svjedoku je predočio dvije naredbe iz septembra 1993. kojim tadašnji komandant Odbrane grada Mostara Zlatan Mijo Jelić odobrava izuzimanje osam, odnosno 50 zatvorenika za potrebe Prve bojne.

Božić je kazao da je dobijao ovakve zahtjeve od komandanata jedinica i da je postupano po njima.

Svjedok je potvrdio da je potpisao izvještaj za Vojnu policiju o dešavanjima u septembru, a u kojem se navodi da su “prilikom radova 54 zatvorenika ranjena, a 26 ih je smrtno stradalo”.

Božić je rekao da je izvijestio o broju do kojeg je došao najviše informacijama od zatvorenika, a da nije imao mogućnost da izvrši provjere.

On je potvrdio i izvještaje o odvođenju ljudi na lokalitet Đubrane.

“Ne znam pod čijom su kontrolom bili. Znam da su naši zatočenici išli na Đubrane na izvođenje radova”, kazao je svjedok.

On je dodao da je u “Heliodromu” vođena evidencija o svim ljudima koji su odvođeni na radove i koji su vraćani, kao i o onima koji su ih odvodili.

Prema njegovim riječima, za zatvorenike je bila odgovorna jedinica koja ih je odvela. Ukoliko se neko ne bi vratio, kako je dodao, o tome je izvijestio nadređenog.

On je svjedočio na suđenju Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu, kojima se na teret stavlja da su učestvovali u napadu na bošnjačko stanovništvo u okviru kojeg su civili iz Mostara zatvarani u logor “Vojno”, a stotine muškaraca izvođeno iz logora “Heliodrom” na prisilne radove, pa nezakonito zatvarano u “Vojno”. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” HVO-a.

Na pitanja braniteljice Mirne Avdibegović, svjedok Božić je rekao da ne zna da li se protiv njega vodi krivični postupak, kao ni da li je eventualno dobio imunitet. Svjedok je izjavio da ga je Haško tužilaštvo svojevremeno ispitivalo kao osumnjičenog.

Na suđenju je saslušan i Miran Merzić, koji je ispričao kako je imao sedam godina kada je 15. avgusta 1993. sa majkom i bratom iz stana u Mostaru odveden u “Vojno”. Kazao je da su njegovog brata udarili jer je, kad su se predstavljali, prvo rekao prezime pa ime.

Merzić je kazao da je on s majkom, kao i drugim ženama i djecom, odveden u jednu kuću, a da je njegov brat zatvoren u garažu, gdje su izdvojili muškarce starije od 16 godina.

Svjedok se prisjetio da su žene išle na radove, a da djeca, kojih je bilo desetak, nisu smjela izlaziti iz kuće. Rekao je da mu je majka poslije kazala da je silovala jedna osoba koja je vezana za drugi predmet.

Merzić je rekao da je u logoru proveo 109 dana.

Nastavak suđenja je 13. septembra.

 

Marija Taušan