Vijest

Hrvatska policija istražuje srpskog načelnika jer je operaciju “Oluja” nazvao “zločinom”

11. Augusta 2021.13:12
Iz policije navode da vrše istragu nakon objave na Facebooku u kojoj je srpski načelnik opštine Borovo u Hrvatskoj opisao operaciju Hrvatske vojske “Oluja” iz 1995. godine, u kojoj su poražene pobunjeničke srpske snage, te je došlo do egzodusa izbjeglica, kao zločin.

This post is also available in: English

Izbjeglička kolona se kreće iz Knina u Banju Luku u avgustu 1995. godine. Foto: EPA/SAŠA STANKOVIĆ.

Mediji su u utorak izvijestili da je načelnik opštine Borovo u Istočnoj Hrvatskoj Zoran Baćanović pod policijskom istragom zbog nedavne objave na Facebooku o operaciji “Oluja”.

Baćanović, inače član Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj, objavio je fotomontažu sa slikom konvoja srpskih izbjeglica iz Hrvatske koji bježe iz zemlje nakon ove operacije i slikom skupa čiji učesnici drže transparent sa natpisom: “Oluja – zločin koji još traje.”

“Policijska uprava Vukovarsko-srijemska upoznata je sa predmetnom objavom te smo odmah započeli s provođenjem kriminalističkog istraživanja kako bismo, u koordinaciji sa nadležnim Državnim odvjetništvom, utvrdili ima li elemenata kaznenog djela ili prekršaja”, rekli su iz policije hrvatskim medijima u utorak.

Poruka je objavljena prošle sedmice, kada su Hrvati proslavljali godišnjicu pobjede njihove vojske nad pobunjenim Srbima u operaciji “Oluja” u avgustu 1995. godine, dok su Srbi obilježavali njihovu smrt i sjećali se onih koji su morali napustiti svoje domove.

Prema pisanju medija, ova je objava naknadno uklonjena sa Baćanovićevog računa na Facebooku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čija Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) vlada zemljom u koaliciji sa predstavnicima etničkih manjina, uključujući i SDSS, osudio je Baćanovićevu objavu, navodeći da je “neprihvatljiva” i “neprimjerena”.

“Ne mogu uopće shvatiti kako je moguće tako nešto staviti na Facebook ako ste načelnik općine u Republici Hrvatskoj”, rekao je Plenković, dodavši da će o tome razgovarati sa članovima SDSS-a.

Tokom operacije “Oluja” hrvatske snage su srušile samoproglašenu paradržavu pobunjenih Srba Republiku Srpsku Krajinu, te se svake godine u Hrvatskoj 5. avgust obilježava kao trijumf koji je osigurao postojanje Hrvatske kao neovisne države.

Međutim, u nizu napada tokom i nakon te operacije više od 600 pretežno starijih srpskih civila je ubijeno, prema podacima Helsinškog komiteta Hrvatske. Oko 200.000 srpskih izbjeglica napustilo je teritoriju oslobođenu u avgustu 1995. godine.

Baćanović i drugi članovi SDSS-a nisu komentarisali ovaj incident dosad.

Hrvoje Zekanović, desničarski delegat u saboru ispred stranke Hrvatski suverenisti, pozdravio je istragu policije.

“Nadam se da neće ostati samo na kurtoaznom posjetu hrvatske policije načelniku općine Borovo”, Zekanović je napisao na Facebooku.

 

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English