Vijest

Prijedlog BiH za procesuiranje hrvatskih generala nastavlja izazivati kontroverze

9. Augusta 2021.16:10
Hrvatski su zvaničnici ljutito reagirali nakon što su državni tužitelji Bosne i Hercegovine navodno pitali zvanični Zagreb da li tamošnje sudstvo može procesuirati hrvatske ratne generale za zločine navodno počinjene tokom operacije “Bljesak” Hrvatske vojske 1995. godine.

This post is also available in: English

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prisustvuje obilježavanju operacije Hrvatske vojske iz 1995. “Bljesak”, u svibnju ove godine.
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan.

Kontroverze su uzavrele u ponedjeljak nakon medijskih vikend izvještaja da je bosansko Državno tužilaštvo pitalo Hrvatsku da li može preuzeti postupke protiv 14 hrvatskih generala koji su navodno osumnjičeni za ratne zločine počinjene tokom operacije “Bljesak” Hrvatske vojske 1995. godine.

Josip Salapić, državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave, potvrdio je u ponedjeljak za N1 TV da je Hrvatska zaprimila “međunarodnu zamolnicu za određenu pravnu pomoć”, te da će to Ministarstvo procijeniti hoće li proslijediti dokumentaciju Državnom odvjetništvu, koje će potom odlučiti “hoće li se pokrenuti istraga ili neće”.

Salapić je također izrazio nezadovoljstvo prijedlogom BiH za procesuiranje oficira upletenih u operaciju “Bljesak”, tokom koje je Hrvatska vojska potisnula srpske pobunjeničke snage iz hrvatskog grada Pakraca i njegove okoline.

“Ovo što se događa u BiH nije nam drago. Ne može legalna obrana zemlje od agresora služiti njima [BiH] u dnevno-političke svrhe”, navodi on.

Hrvatski član tročlanog Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u ponedjeljak da ukoliko se pravni zahtjev odnosi na operaciju “Bljesak” ili operaciju “Oluja” iz 1995. godine nema pravnih osnova za to.

“Čak i da je postojao takav zločin, nije počinjen na teritoriji Bosne i Hercegovine niti protiv državljana BiH”, kazao je Komšić.

Prema pisanju hrvatskih medija pod sumnjom je 14 visokih hrvatskih oficira, među kojima ratni zapovjednici generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo te Luka Džanko.

Dalje se navodi da su generali osumnjičeni za izdavanje naređenja tokom operacije “Bljesak” za neselektivno granatiranje i artiljerijsku paljbu protiv civilnih ciljeva i na nebranjene bosanske gradove Bosansku Gradišku i Kozarsku Dubicu sa teritorija pod kontrolom Hrvatske vojske.

Međutim, general Miljavac je u nedjelju izjavio kako je operacija “Bljesak” “bila legitimna operacija Hrvatske vojske i nije bilo posebne namjere da se BiH stavi u opasnost”.

U sklopu operacije “Bljesak” od 1. maja 1995. godine Hrvatska vojska je izvela iznenadni napad na grad Pakrac, brzo preuzimajući kontrolu nad cijelim područjem od pobunjenih Srba, te ga ponovno vratila u sastav Hrvatske.

Oko 30.000 Srba napustilo je to područje, te prešlo na teritorije u BiH pod srpskom kontrolom, ili u Srbiju. Prema srbijanskom NVO-u “Veritas”, 283 osobe su ubijene tokom ove operacije, iako Helsinški komitet za ljudska prava Hrvatske navodi da je broj stradalih bio ispod 90.

Državno tužilaštvo BiH nije još uvijek izdalo javno saopštenje o ovom predmetu, a zvaničnik Ministarstva pravosuđa Hrvatske Salapić nije ponudio detalje o konkretnim optužbama.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović također je kritizirao zamolbu BiH prošle sedmice tokom obilježavanja godišnjice operacije “Oluja”.

“Vidimo i dan-danas da u susjednim državama, pa i u Bosni i Hercegovini za koju želim vjerovati da je prijateljska, zasipaju Hrvatsku optužnicama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika za neka nedokazana izmišljena djela kolektivne ili zapovjedne odgovornosti od prije 26 godina. To nije dobro za međusobne odnose”, kazao je Milanović u svom obraćanju.

 

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English