Vijest

U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić kojeg Tužilaštvo BiH tereti za zločine u Orašju

21. Jula 2021.17:07
Hrvatska policija uhapsila je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) protiv kojeg je podnijela krivičnu prijavu za ratne zločine počinjene nad civilima u Orašju, a iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je saopćeno da je riječ o Peri Vincetiću.

This post is also available in: English


Hrvatska policija. Foto: EPA-EFE/ALEX HALADA.

Hrvatska policija saopćila je danas da je uhapsila i podnijela krivičnu prijavu protiv neimenovanog 53-godišnjeg bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za ratne zločine nad civilima u Orašju 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je saopćilo da je obaviješteno o hapšenju osumnjičenog Pere Vincetića zvanog Konj, koji se koristi i identitetom Marco Vidovic.

On se, prema saopćenju Tužilaštva, u BiH tereti za “ratne zločine silovanja i seksualno zlostavljanje na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine”.

“Radi se o predmetu realiziranom u okviru regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Hrvatska policija je samo saopćila da je uhapšeni osumnjičen za ozbiljno zlostavljanje dva civila.

“Osnovano se sumnja da je osumnjičeni u svibnju 1992. u Orašju, tada kao 24-godišnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, grubo fizički i psihički zlostavljao dvoje civila izlažući ih intenzivnoj boli, patnji i poniženjima, a protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava”, saopćila je hrvatska policija.

Osumnjičeni, koji ima hrvatsko državljanstvo, uhapšen je jučer, 20. jula na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedene kriminalističke istrage Policijske uprave osječko-baranjske u saradnji s Okružnim državnim tužilaštvom u Osijeku.

Vincetić je već dugo predmet navoda za ratne zločine. U intervjuu za BIRN 2016. godine, dvojica civila, Marko Benković (hrvatske nacionalnosti) i njegova supruga Tunde (mađarske nacionalnosti), koji su prije rata vodili mađarski restoran i noćni klub u Orašju, naveli su da je on kriv za silovanje i mučenje.

Tunde Benković je također pred Sudom u BiH svjedočila da je u maju 1992. silovana od strane Vincetića i njegovog podređenog Mate Baotića, koji je kasnije osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnih zločina, koji obuhvataju i silovanje i zlostavljanje zatvorenika.

Vincetić je negirao navode.

“Sve što je istina u tome što navodi bračni par Benković jest to da su naveli svoje ime i prezime točno, pretpostavljam”, izjavio je Vincetić za Novu TV u februaru 2019. godine.

Grad Orašje, koji je od Hrvatske odvojen rijekom Savom, 1992. godine bio je okružen srpskim snagama, te imao vitalni položaj na transportnim i komunikacionim linijama između Banjaluke i Beograda.

Orašje je uglavnom bilo naseljeno bošnjačkim stanovništvom, dok je u okolnim selima živjelo većinsko hrvatsko stanovništvo. Hrvati i Bošnjaci su se u odbrani općine zajedno borili protiv Vojske Republike Srpske (VRS).

Deset bivših pripadnika HVO-a je 2016. uhapšeno zbog sumnje da su počinili zločine nad Srbima u Orašju od aprila 1992. do jula 1993., što je izazvalo ljute reakcije zvaničnika u Hrvatskoj.

Za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, pred Sudom BiH optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a te vojne i civilne policije u Orašju.

 

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English