Vijest

Grupa iz Turske hakovala stranicu srbijanskog ministarstva u znak protesta zbog Srebrenice

16. Jula 2021.20:59
Turska hakerska grupa zamijenila je naslovnu stranicu Uprave za javni dug Ministarstva finansija Srbije fotografijom tabuta i ispisanom porukom o Srebrenici.

This post is also available in: English


Screenshot hakovane internet stranice Uprave za javni dug Srbije 16. jula. Foto: 021.rs.

Turska grupa Cyber Warrior Tim Akincilar hakirala je danas internet stranicu Uprave za javni dug Srbije u, kako se čini, znak protesta protiv srpskog poricanja genocida u Srebrenici.

Na naslovnoj stranici sajta Uprave za javni dug, hakeri su objavili fotografiju iz nekadašnje fabrike akomulatora na kojoj se nalaze tabuti uz ispisan broj 8372 – referencu na broj Bošnjaka koje su srpske snage ubile u genocidu u Srebrenici u julu 1995., objavio je srbijanski portal 021.

Preko fotografije bila je ispisana riječ „Unutmadik“, što na turskom znači „Nismo zaboravili“.

Fotografija koju su objavili hakeri je uklonjena, a internet stranica Uprave za javni dug danas popodne ponovo je stavljena u funkciju.

Srpske vlasti ne prihvataju da masakri i deportacije Bošnjaka iz Srebrenice predstavljaju genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova.

Do sada su Haški tribunal i sudovi zemalja na Balkanu osudili ukupno 48 osoba na više od 700 godina zatvora, plus pet doživotnih kazni, za zločine u Srebrenici.

Posljednji je osuđen komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, koji je prošlog mjeseca zbog genocida i drugih ratnih zločina dobio kaznu doživotnog zatvora.

Hakerska grupa Cyber Warrior Tim Akincilar na svojoj internet stranici navodi da je osnovana 2001. godine i da se bori protiv „napada na našu vjeru i moralne vrijednosti, postupaka protiv naše države i naše zemlje i događaja koji negativno utiču na društvo i javnu savjest”.

Često se izvještava da je Cyber Warrior Tim Akincilar povezana sa turskim nacionalističkim grupama. Naziv „Akincilar“ se odnosi na specifične jedinice osmanske vojske.

Hakeri ove grupe su u prethodnim godinama napali grčke državne sajtove, poput sajta grčkog Ministarstva spoljnih poslova (u septembru 2020. godine), ali i internet stranice holandske vlade (2018. godine) i sajtove vladinih institucija u Egiptu (2019. godine). Ove su zemlje u vreme hakerskih napada imale nesuglasice sa turskom vladom.

Grupa je takođe 2011. godine hakirala sajt francuskog satiričnog časopisa Charlie Hebdo nakon što je časopis objaviot kontroverznu karikaturu proroka Muhameda.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English