Suđenje

Tupajić Milan i ostali: Djeca koja su posljednji put vidjela očeve u Novoseocima

15. Jula 2021.17:38
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetili su se 22. septembra 1992. godine, kada su posljednji put vidjeli svoje očeve nakon što su srpske snage ušle u sokolačko selo Novoseoci.


Sud BiH. Foto: BIRN BIH

Elis Karić je rekao da je ujutro čuo da je umrla nana i da je, dok su obavljali pripreme za njen ukop, saznao da je ušla vojska i da se moraju okupiti u selu, na mjestu zvanom Metaljka. Svjedok, koji je tada imao 13 godina, kazao je da je bilo vojske i da ih je jedan od njih, za kojeg će kasnije saznati da se zove Pajić, pitao za oružje i tvrdio da ima “20 cijevi u selu”.

Karić je rekao da su mještani kazali da nema oružja i da su ga ranije predali. Prema njegovim riječima, Pajić je otišao, a ostao je njegov zamjenik, koji je pitao da li neko nedostaje, te da je Devla Karić otišla po supruga Naila.

Karić je kazao da su kroz deset do 15 minuta čuli pucanj i da je zamjenik poslao vojnike da vide šta se desilo. Kad su se vratili, kako je dodao, rekli su: “Ništa, ludi Cvijetić šenluči.”

Svjedok je naveo da se u međuvremenu vratio Pajić i da im je kazao da je dobio naređenje da žene, djeca i stari idu za Sarajevo i da će doći autobus pred džamiju, a da muškarci ostaju na prinudnom radu i za razmjenu.

Karić je naveo da je Nail rekao Pajiću da su mu ubili ženu i pitao da li može da je ukopa s nekim ljudima, što je Pajić odobrio, kao i da ukopaju svjedokovu nanu.

On je s majkom i drugima otišao do kuće, te su, kako je kazao, i nanu odnijeli do džamije. Naveo je da je kod autobusa vidio jedno policijsko vozilo i dva vojna kamiona.

Karić je rekao da je vidio Devlu, koja je ležala kod džamije, kao i oca i druge koji su kopali grobnice za nju i nanu.

“Autobus je krenuo. Otac je ostao kopati na groblju”, kazao je svjedok.

On je dodao da je devet godina poslije otkrivena grobnica u Ivan polju, gdje su pronađeni njegov otac i drugi mještani.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Milan Tupajić kao predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade VRS-a i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoca u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan polju, gdje su u dvije grupe usmrćeni automatskim oružjem i hicima iz pištolja, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Na pitanje Odbrana, svjedok Karić je odgovorio da nije poznavao Pajića i Cvijetića, nego da su mu drugi mještani rekli. Predočene su izjave svjedoka iz 1993. i 2006. godine, u kojima, kako su naveli branioci, svjedok nije spominjao Pajića, nego tek 2020.

Branilac Savan Zec pitao je svjedoka zbog čega je u iskazu iz 1993. godine spominjao profesora Milorada Savića, navodeći da je on rukovodio akcijom u Novoseocima. Karić je izjavio da je vjerovatno tako rekao jer je čuo priče drugih.

Svjedok se nije složio sa tvrdnjom branioca Dražena Zubaka da čovjek koji im se ujutro obratio i onaj koji je poslije došao nisu ista osoba.

Svjedokinja Sanela Fitozović, koja je imala 12 godina, kazala je da je među vojnicima prepoznala čovjeka sa “motorolom”, kojeg je ranije vidjela na vijestima kada je objavljen snimak predaje oružja u njihovom selu. Svjedokinja je rekla da je od žena čula da se zove Momčilo Pajić.

Ona je ispričala kako je Devla Karić otišla po muža Naila i kako se čuo pucanj, te kako je jedan od vojnika prokomentarisao da je sigurno pucao Cvijetić. Dodala je da su doveli vojnika koji je pucao i koga su razoružali.

Svjedokinja se prisjetila i jednog mladića sa mitraljezom uperenim u njih.

“Stalno je vadio nož i brisao ga, ona oštrica se presijava. Kaže: ‘Imaću čime brata osvetiti’”, prisjetila se Fitozović.

Ona je dodala da Pajića nije bilo oko sat i da im je, kad se vratio, kazao da žene idu do kuća da uzmu stvari, a da muškarci ostaju na radnoj obavezi. Navela je da joj je u sjećanju ostala žena koja se borila da joj 15-godišnji sin uđe u autobus, ali vojnici to nisu dozvolili.

Svjedokinja je napomenula da je čula razne priče o sudbini njenog oca i drugih muškaraca, a da su 2000. pronađeni u masovnoj grobnici u Ivan polju, gdje su ekshumirani posmrtni ostaci 44 osobe.

Ona je Odbranama potvrdila da je kod autobusa stajao čovjek koji je gledao ko ulazi. Navela je da se naknadno sjetila kada je Pajić tačno otišao.

Suđenje se, prema službenom rasporedu Suda, nastavlja 22. jula.

*Ovaj tekst je izmijenjen u dijelu koji se odnosi na godinu ekshumacije u grobnici Ivan polje, na način što je 2002., zamijenjena sa 2000.

 

Marija Taušan