Suđenje

Đurić Mane i ostali: Odvođen kod optuženog u policiju

14. Jula 2021.17:04
Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako je u aprilu 1992. godine privođen i udaran u policiji.


Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Latif Zulfalari rekao je da ga je u policiju odveo VS-6, koji je, prema njegovim saznanjima, bio u rezervnom sastavu vojske. Napomenuo je da ga je udario kundakom, a da je kao razlog privođenja naveo da nema tablice.

Svjedok je ispričao da je u policiji zatvoren u malu prostoriju, gdje je zatekao sedam lica bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedno bilo pretučeno.

Kazao je da je sutradan, 24. aprila, odveden na ispitivanje kod optuženog Maneta Đurića.

Zulfalari se prisjetio da mu je Đurić rekao da mora predati oružje i da je na spisku onih kojima je podijeljeno. Svjedok je kazao da je negirao da ima oružje. Na pitanja tužioca, svjedok je odgovorio da je Đurić bio načelnik, dok je Odbrani rekao da to ne može tvrditi sa sigurnošću.

Kazao je da je vraćen u ćeliju, odakle ga je VS-6 izveo u hol i zavezao za stolicu i radijator, te da su ga trojica maskiranih tukla.

“Ko god je prošao, šutnuo me”, rekao je Zulfalari.

On je kazao da je čuo da su dva Srbina urgirala za njegovo puštanje, što mu je potvrdio i Đurić kada je drugi put odveden kod njega. Naveo je da mu je Đurić rekao da će ga pustiti, ali da se svaka dva sata mora javljati u policiju.

Kada su ga pustili, kako je ispričao, VS-6 je kazao da će ga odvesti sa još dvojicom. Napomenuo je da je VS-6 inače vozio njegov automobil. Izjavio je da je odvezen prema “Sušici” i da je vezan za banderu, a da ga je VS-6 istukao, a potom vratio u grad.

Zulfalari je rekao da se optuženi Goran Garić jednom zatrčao prema njemu da ga bije, ali da je to spriječio Zoran Rikanović. On je kazao da Garića nije poznavao, a da mu je Rikanović rekao o kome je riječ.

U sudnici je kazao da misli da je četvrtooptuženi Garić o kojem priča, ali da ne može biti siguran.

On je naveo da je od Kriznog štaba dobio propusnicu za kretanje, koja je podrazumijevala i odlazak u Kladanj, ali da je, zbog svega što mu se dešavalo, odlučio da napusti Vlasenicu preko šume.

Na pitanja branioca Miloša Perića, svjedok je rekao da kada je odveden kod Đurića, nije bilo primjene sile. Kazao je da je od prijatelja bošnjačke nacionalnosti čuo da im je Stranka demokratske akcije (SDA) prodavala oružje.

Sudija Darko Samardžić je pitao svjedoka da li je primijetio da su Srbi privođeni zbog nelegalnog posjedovanja oružja, na šta je svjedok rekao da nema o tome saznanja.

Za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine, sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koji su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva, ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici i član Kriznog štaba, Stanić komandir SJB-a, Kraljević komandir specijalnog voda policije poznatog kao “Mićini specijalci”, a Garić policajac.

Na poziv Tužilaštva saslušan je i Đuro Vuksić, koji je bio pripadnik SJB-a u Vlasenici, a do rata je radio u Milićima.

Prisjetio se dana kada je s načelnikom policije Radetom Bjelanovićem došao u SJB u Vlasenici i zatekao nepoznate vojnike. Kazao je da su ga razoružali i odveli u jednu prostoriju, gdje je zatekao još lica, uključujući kolegu Muju Beganovića.

Vuksić je rekao da je nakon par sati pušten i da narednih 20-ak dana nije radio. Kada je ponovo pozvan, određen je da bude na punktu prema Milićima.

Kazao je da je došlo do smjene u policiji i da je umjesto Dragana Šargića za komandira došao Radenko Stanić, a da je Bjelanovića zamijenio Mane Đurić. On se nije mogao sjetiti kada je to bilo.

Vuksić je rekao da je viđao neke iscrpljene ljude u policiji i da pretpostavlja da su bili privedeni, mada ne zna o kome se radi. Za objekat iza zgrade Suda je rekao da nije bio u nadležnosti policije.

Suđenje se nastavlja 21. jula.

 

 

Marija Taušan