Suđenje

Ninković i ostali: Mrtva tijela žena u Grapskoj

13. Jula 2021.12:29
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Doboju, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je govorio o tijelima na području dobojskog naselja Grapska u proljeće 1992. godine.

Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Vlado Đorđić rekao je da je bio u rezervnom sastavu policije u naselju Osječani. Prisjetio se kako je komandira vozio u Doboj na sastanak i kako su, prolazeći kroz Grapsku, primijetili neko komešanje. Prema njegovim saznanjima, tada je poginuo izvjesni Savo.

Đorđić je naveo da su u povratku primijetili mrtve ženske osobe kraj puta. Dodao je da su malo produžili i da je komandir izašao, a da ga je on čekao u kolima 500 metara dalje.

Kazao je da je primijetio desetak vojnika s dugim cijevima, za koje je naveo da su bili “šešeljevci”, koje je hapsio.

Svjedok je rekao da je u maju ili početkom juna dobio naredbu da ide u Grapsku zbog nekih leševa. On je kazao da je prošao prema Doboju, jer nije mogao gledati. Naveo je da je primijetio utovarivač i kamion, te da pretpostavlja da su kupili tijela ljudi bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni.

Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine. Na teret im je stavljen progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima na području Doboja i Teslića.

Paravac je, prema optužnici, bio predsjednik Kriznog štaba, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti (CSB) u Doboju, a Savić njegov zamjenik.

Suđenje Milanu Ninkoviću, ratnom članu Kriznog štaba u Doboju, odgođeno je na neodređeno vrijeme nakon nalaza vještaka da nije sposoban za suđenje zbog zdravstvenih razloga.

Branilac Miodrag Stojanović svjedoka je pitao da li su po naredbi Bjeloševića hapsili takozvanu “Luisovu grupu” dobrovoljaca iz Srbije. Svjedok Đorđić je odgovorio da je Bjelošević dao naredbu, a da je njemu naredio njegov komandir.

On se složio s braniocem da je kupljenje leševa na području Grapske bila vojna operacija i da policija tu nije imala zaduženja.

Nastavak suđenja je 7. septembra, nakon godišnjih odmora.

 

Marija Taušan