Suđenje

Đurković: Optuženi pročitao zapovijed za napad na Tursunovo Brdo

13. Jula 2021.13:23
Na suđenju Ratku Đurkoviću, bivšem komandantu Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na području Ugljevika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao da im je optuženi pročitao pisanu zapovijed za napad na Tursunovo Brdo.


Ugljevik. Foto: BIRN BiH

“Konkretno, to je 22. jula u večernjim satima Ratko pročitao pisanu zapovijed da izvršimo napad na Tursunovo Brdo”, rekao je svjedok Jelenko Petrović, koji je bio mobilisan u 22. partizansku brigadu, koja je ubrzo prerasla u Prvu majevičku brigadu.

On je ispričao da se prvi napad na Tursunovo Brdo desio 23. jula 1992. godine, kada su se zbog otpora i jake paljbe povukli nazad, a da je već 25. jula uslijedio drugi ofanzivni napad, predvođen specijalnim jedinicama.

“Dolaze neki specijalci, bili su arogantni, znam samo da su jedinice ‘Profa’ i ‘Mando’, tako se zvale, one su bile ofanzivne, ja sam dobio naređenje da idemo za njima i da formiramo liniju kada se oni zaustave”, kazao je on objašnjavajući da su to bile specijalne jedinice korpusa.

Na upit tužiteljice Dike Omerović da li zna za nastradale žrtve u tom napadu, svjedok je odgovorio da u tom trenutku nije znao.

“Samo sam 2013. godine, kad sam davao izjavu u Tužilaštvu u Tuzli, tad sam saznao ko su žrtve, koliko ih je, čak sam jednu poznavao – Omerović Azema, preko brata Izeta koji je radio u rudniku”, rekao je on.

Petrović je kazao da je ulaskom u Tursunovo Brdo vidio jednu mrtvu ženu, a da živih nije bilo izuzev dječaka kojeg je vidio na većoj udaljenosti.

“Vidio sam dječaka s ruksakom da je potrčao, bio je na udaljenosti oko 40-ak metara, ja sam samo glasno viknuo ‘ne pucaj’”, rekao je on.

Kako je izjavio, nakon prvog napada kuće su ostale netaknute, ali nakon drugog napada dio kuća je zapaljen.

Na upit tužiteljice Omerović da li mu je poznato da se nekome sudilo za taj zločin, odgovorio je da nije čuo.

“Bilo je to ludo vrijeme, svaka budala nosi pušku. Ludo vrijeme, ne znam ko bi tada imao petlju da nekom sudi i prijavi”, kazao je Petrović.

Optužnica protiv Đurkovića potvrđena je u februaru ove godine. S njim je bio optužen i Radomir Nedić, kao nekadašnji komandant Prve majevičke brigade, za kojeg je na ročištu u aprilu rečeno da je utvrđeno da nije sposoban za suđenje.

Potvrđena optužnica Tužilaštva BiH tereti Nedića i Đurkovića da su u periodu od aprila do kraja oktobra 1992. godine učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. U optužnici se navodi da su Nedić i Đurković radnje za koje su optuženi vršili na području općine Ugljevik, u sklopu širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga usmjerenog protiv civilnog stanovništva.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH, Mitar Radovanović je kazao da je do 1993. godine bio u rezervnom sastavu policije. Ispričao je kako je po polasku u patrolu sreo grupu vojnika i saznao od Bore Radovanovića da su to vojnici Radomira Lečića i da su krenuli u napad na Tursunovo Brdo.

“To ne mogu opisati, sa svih strana je pucalo, padale su granate”, opisao je on stanje u toku napada.

Rekao je kako je naknadno dobio informacije da je bilo oko pet-šest žrtava u tom napadu, ali da lično nije vidio.

Svjedok je potvrdio tvrdnju branioca Milenka Zelenkovića da on lično nije vidio niti čuo da je Đurković učestvovao u napadu na Tursunovo Brdo.

Suđenje će se nastaviti 23. augusta, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

 

Azra Husarić Omerović