Suđenje

Kosorić i ostali: Svjedok Odbrane znao da civili prolaze kroz Luke, ali “nije vidio šta se dešavalo”

12. Jula 2021.16:30
Na suđenju za genocid u Srebrenici, kao prvi svjedok Odbrane saslušan je Brano Jovičić, bivši vezista Vojske Republike Srpske (VRS), koji je kazao da su se civili kretali iz Vlasenice prema Kladnju, ali da on nije vidio šta se dešava jer je bio na isturenom komandnom mjestu.
Kosorić i Tešić. Foto: BIRN BiH

Jovičić, koji je svjedočio na poziv Odbrane optuženog Mileta Kosorića, kazao je da je u VRS-u bio vezista od aprila 1992. godine. Ispričao je da je bio pozicioniran u mjestu Pještani od 1994. godine, te tokom pada Srebrenice.

Komunikacija se, kako je posvjedočio, održavala preko žičane veze, radija i “motorole”.

“Brigada je imala centar veze u Vlasenici. Čete su imale svog vezistu. Telefoni su bili gdje je bio komandir čete”, rekao je Jovičić, dodavši da je direktna komunikacija radiom sa Vlasenicom bila otežana zbog terena.

“‘Motorole’ su bile sa antenom i čujnost je nekada bila dobra, nekada ne. Komandiri četa su imali ‘motorolu’”, rekao je svjedok, koji je opisao da je bio smješten u zidanom objektu dimenzija tri puta tri metra.

Jovičić je kazao da je Kosorić dolazio “povremeno, svaki dan, svaki drugi, treći, četvrti…”, ali da je u danima nakon zauzimanja Srebrenice bio odsutan. U kasnijem ispitivanju svjedok nije mogao da se sjeti gdje je bio za vrijeme pada Srebrenice, dodavši da je možda od “kolega čuo da Kosorić nije prisutan”.

Mile Kosorić, nekadašnji komandant Vlaseničke brigade, i Momčilo Tešić, bivši pripadnik Vojne policije ove brigade, optuženi su da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (općina Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Svjedok Jovičić je dodao da je čuo kako je Kosorić odsutan “jer je otišao na Žepu”. Kosorićeva Odbrana je pitala svjedoka da li zna šta se dešavalo u Lukama.

“Civili su prolazili, ali ne znam šta se dešavalo. Išli su putem Vlasenica – Kladanj. Bio sam na isturenom komandnom mjestu i nisam vidio šta se dešavalo”, rekao je Jovičić.

Na upit Optuženog Kosorića, svjedok je potvrdio da su se slali vojni i vanredni izvještaji, kao i da su se vanredni izvještaji morali slati odmah.

Tužilac Predrag Tomić je u unakrsnom ispitivanju pitao svjedoka kako je mogao znati šta se desilo sa Srebrenicom ako, kako je sam kazao, ne zna da li je bio u smjeni tokom njenog zauzimanja.

„Možda preko televizije“, odgovorio je Jovičić, kao i da je od kolega možda čuo da Kosorić nekoliko dana nakon pada Srebrenice nije obilazio položaje kod Vlasenice.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. ili 24. august 2021. godine.

 

 

Irvin Pekmez