Suđenje

Ninković i ostali: Suđenje prvooptuženom odgođeno na neodređeno vrijeme

6. Jula 2021.11:22
Suđenje Milanu Ninkoviću, ratnom članu Kriznog štaba u Doboju, odgođeno je na neodređeno vrijeme nakon nalaza vještaka da nije sposoban za suđenje zbog zdravstvenih razloga.


Milan Ninković i ostali. Foto: Sud BiH

Suđenje preostaloj trojici optuženih za zločine počinjene u Doboju – Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću – biće nastavljeno iduće sedmice.

Tim vještaka Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Banjaluci zaključio je da su Ninkovićeve mogućnosti izlaganja ograničene fizičkim i psihičkim naporima te da nije procesno sposoban.

Kardiolog Tamara Kovačević-Preradović iznijela je pregled zdravstvenih oboljenja i intervencija koje je imao optuženi, na osnovu čega je zaključeno da nije sposoban za suđenje.

Tročlani tim nije pregledao optuženog, a kako je rekla Kovačević-Preradović, nije bilo potrebno jer su imali noviju medicinsku dokumentaciju.

Na pitanje da li se može očekivati poboljšanje Ninkovićevog stanja, ona je kazala da bi bili sretni kada bi se moglo zaustaviti dalje napredovanje bolesti, ali da se očekuju komplikacije.

Tužioca Edina Muratbegovića interesovalo je kako je optuženi mogao podnositi odlaske u Beograd na liječenje. Kovačević-Preradović je objasnila da se transportuju i životno ugroženi pacijenti, ali da je nepotrebno izlaganje fizičkom i psihičkom stresu jer je riječ o rizičnom pacijentu.

Sudija Darko Samardžić pitao je šta se drastično promijenilo u protekloj godini s obzirom da su se nalazi vještaka kretali od “nesposoban”, preko “ograničeno sposoban” do “sposoban”. Doktor Željko Živanović se osvrnuo na intervenciju iz 2021. i naveo da je Ninković i od ranije visokorizičan.

Sam optuženi je rekao da nije sposoban za suđenje i da ne vjeruje da će biti.

Sudsko vijeće odlučilo je da angažuje tim vještaka nakon što je u maju vještačenjem utvrđeno da je došlo do pogoršanja zdravlja optuženog i da nije sposoban za suđenje. Postupak protiv njega je razdvojen polovinom 2019. godine, a suđenje mu je nastavljeno nakon što je u jednom od vještačenja konstatovano da može pratiti suđenje uz pauze.

Tužilaštvo je nakon toga zatražilo da postupak ponovo bude spojen. Tužilac Edin Muratbegović odustao je od prijedloga za spajanje postupka, ali je zatražio da mu suđenje bude nastavljeno.

Vijeće je donijelo odluku da se suđenje Ninkoviću odgodi na neodređeno vrijeme, uz napomenu da će zatražiti kontrolu.

Ninković je s Paravcem, Bjeloševićem i Savićem optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine. Na teret im je stavljen progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima na području Doboja i Teslića.

Paravac je, prema optužnici, bio predsjednik Kriznog štaba, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti u Doboju, a Savić njegov zamjenik.

Suđenje se nastavlja 13. jula.

Marija Taušan