Suđenje

Kosorić i ostali: Potokom tekla krv ranjenika smještenih pored puta

6. Jula 2021.13:38
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine se prisjetila kako je iz Potočara kamionom prebačena u Tišću, gdje je, pored autobusa koji su tu ranije bili, vidjela gole muškarce.


Mile Kosorić i Momčilo Tešić ispred Državnog suda. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja F. P. je kazala kako je u julu 1995. godine s djecom živjela na Vidikovcu u blizini Srebrenice. Rekla je da je nakon pada Srebrenice otišla u Potočare, gdje je bila smještena u fabrici – prvu noć u prizemlju, a nakon toga je odvedena na sprat.

“Omotali su trake okolo i bili smo tu do nekih sedam sati navečer – tada dolazi treća noć”, ispričala je svjedokinja i navela da je kasnije čula da je Ratko Mladić naredio da nijedan muškarac stariji od 12 godina ne može ostati živ.

“Zašli su da pitaju koliko ko ima godina”, izjavila je svjedokinja i dodala da su se “nakon toga ljudi počeli vješati.

Mladić je za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Svjedokinja je kazala kako su ih nakon toga “stavili u kamione”, pri čemu je njena kćerka odvojena, a rečeno im je da idu u Tuzlu.

Na pitanje tužioca Predraga Tomića gdje su sve kamioni zaustavljani, svjedokinja je kazala da su zaustavljani u Bratuncu i na Tišći, gdje je, kako je posvjedočila, bilo više autobusa.

“Bila je ravnica i bila su dva-tri autobusa i muškarci”, navela je, dodavši kako su muškarci stajali goli pored autobusa.

Svjedokinja je rekla da je “njihova vojska” imala šarene uniforme i bila naoružana, ali nikoga ne bi mogla prepoznati.

Ona je ispričala kako je, nakon određenog vremena provedenog na Tišći, krenula prema Kladnju sa sinom, te da je poslala sina na potok da se napije vode jer joj je kazao da je žedan.

“Rekli su da tu nije voda, da teče krv”, kazala je svjedokinja, pojasnivši kako su ispod puta bili ranjenici, pri čemu nije mogla precizirati koliko je to udaljeno od Tišće.

Na pitanje Odbrane Mileta Kosorića o uputama za put prema Kladnju, svjedokinja je kazala da su vojnici rekli da se ide sredinom puta, a ne krajem, “jer su po kraju mine”.

Optuženi Kosorić je svjedokinju pitao gdje je tačno vidjela ranjenike koje je ranije spomenula, na što je odgovorila da ih je vidjela ispod puta, oko Tišće.

Kosorić, nekadašnji komandant Vlaseničke brigade, i Momčilo Tešić, bivši pripadnik Vojne policije ove brigade, optuženi su da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (općina Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Na ovom suđenju izvršen je i rezime dokaza Odbrane Kosorića, te su odobrena dva vještačenja – grafološko, u vezi s materijalnim dokazom Tužilaštva BiH, i vojno, koje je u vezi s funkcioniranjem brigade i izdavanjem naredbi u odnosu na tri dana obuhvaćena optužnicom.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juli 2021. godine, kada će biti saslušani prvi svjedoci Odbrane.

 

Nermina Kuloglija-Zolj