Suđenje

Purić i ostali: Promijenjen član Sudskog vijeća na suđenju za zločine kod Viteza

22. Juna 2021.14:22
Suđenje osmorici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine za zločine na području Viteza biće nastavljeno 5. jula uz novog člana Vijeća Državnog suda.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji, Tužilaštvo BiH i Odbrane izjasnili su se da se ne protive izmjeni člana Vijeća i dali saglasnost da se prihvate do sada izvedeni dokazi.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić-Dedović je kazala da je ranije došlo do promjene stalnog člana Vijeća i da je umjesto Enide Hadžiomerović postavljena Dalida Burzić.

Ona je napomenula da se Burzić upoznala sa svim do sada izvedenim dokazima.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u aprilu 2019., a do prekida je došlo godinu kasnije zbog pandemije virusa korona i obustave postupaka sa većim brojem optuženih. Ročišta su nastavljena početkom ove godine.

Za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine, optuženi su Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostala četvorica pripadnici ove brigade.

Planirano je da u nastavku suđenja, 5. jula, budu saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Marija Taušan