Vijest

Crna Gora: Zabranjuje se javno negiranje genocida u Srebrenici

Postupajući po prijedlogu premijera Crne Gore, parlament je juče smijenio ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici i usvojio Rezoluciju o zabrani javnog negiranja genocida.

This post is also available in: English

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u parlamentu. Foto: Parlament Crne Gore.

Crnogorski parlament smijenio je juče, 17. juna, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića nakon što je on izrazio sumnju u presude međunarodnih sudova kojima su masakri u Srebrenici 1995. godine počinjeni od strane snaga bosanskih Srba klasifikovani kao genocid.

Njegovu smjenu podržala su 43 poslanika opozicije i vladajuće koalicije “Crno na bijelo”. Druga dva vladajuća bloka – “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija” – nisu glasala za smjenu Leposavića.

Leposavić je pred poslanicima rekao da mu je žao ako je njegova izjava povrijedila i podijelila ljude.

“Pozivam sve građane, posebno hrišćane i muslimane, da sarađuju, razgovaraju i da zločine koji su učinjeni prema njihovim narodima, uvažavaju. U ranijoj izjavi rekao sam da mi je žao što je moj nespretni odgovor povrijedio ljude”, kazao je Leposavić u srijedu. “Ja plaćam cijenu, ali Vlada će opstati”, dodao je on.

Premijer Zdravko Krivokapić je 5. aprila predložio smjenu Leposavića, uz obrazloženje da ministar nije pokazao poštovanje prema presudama međunarodnih sudova i politici koju vodi njegova vlada.

Prosrpski političar Leposavić je 29. marta izjavio da Haški tribunal, koji je masakre nad Bošnjacima iz Srebrenice 1995. godine klasifikovao kao genocid, nema legitimitet.

Ovakav stav obrazložio je navodom da je Tribunal uništio dokaze o navodnoj trgovini organima srpskih civila na Kosovu. Ministar je kasnije istakao da nije negirao genocid u Srebrenici, već da je generalno izrazio svoj stav o Haškom tribunalu.

Tokom sjednice parlamenta, Krivokapić je rekao da Crna Gora treba da odluči da li će biti evropska i demokratska zemlja ili će stalno osjećati posljedice sukoba iz 1990-ih.

S druge strane, prosrpski Demokratski front upozorio je da bi ministrova smjena ugrozila budućnost koalicione vlade.

“Ako (…) budete s DPS-om smijenili Leposavića, nijeste premijer”, kazao je u parlamentu Milan Knežević, jedan od lidera DF-a.

Juče su crnogorski poslanici usvojili i Rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici, koju su predložile opozicione stranke. Rezolucijom iza koje stoji 55 poslanika iz opozicije i poslanici iz dva vladajuća bloka – “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” – zabranjuje se javno negiranje genocida u Srebrenici i pozivaju državne institucije da provedu istrage i procesuiraju ratne zločine.

Najveći blok vladajuće većine, “Za budućnost Crne Gore”, glasao je protiv rezolucije, nazivajući je provokacijom protiv Srba u ovoj zemlji.

Drugi blok u vladajućoj većini, “Mir je naša nacija”, glasao je za rezoluciju nakon usvajanja njegovih amandmana kojima se poziva na osudu svih ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, pri čemu se odbacuje svaki pokušaj da se većina odgovornosti za takve zločine pripiše Srbima, Bošnjacima ili Hrvatima.

Crnogorska skupština je 2009. usvojila deklaraciju kojom je prihvatila Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici a kojom je 11. juli proglašen kao dan sjećanja na žrtve masakra u Crnoj Gori.

Ali, iako se deklaracijom osuđuju ovi zločini, kao i drugi zločini počinjeni tokom sukoba u Jugoslaviji, riječ genocid se ne spominje.

 

 

Samir Kajošević


This post is also available in: English