Vijest

Hrvatska: Optužnica protiv bivšeg srpskog paramilitarca za ratni zločin u Vukovaru

Hrvatska je protiv 50-godišnjeg bivšeg srpskog borca podigla optužnicu za ratni zločin nad civilima počinjen tokom napada Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija na grad Vukovar 1991. godine.

This post is also available in: English

Pripadnici JNA motre pozicije Hrvatske vojske u Vukovaru, novembar 1991. Foto: EPA/Maja Ilić

Okružno državno tužilaštvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv neimenovanog 50-godišnjeg bivšeg pripadnika srpskih paravojnih formacija za ratni zločin počinjen u naselju kod Vukovara, u istočnoj Hrvatskoj, dva mjeseca prije pada ovog grada.

U optužnici se navodi da se optuženi, tada pripadnik paravojne formacije “Petrova gora”, tereti za “postupanje protiv pravila međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila”.

Incident se dogodio tokom oružanog napada JNA i srpskih paravojnih jedinica na naselje Sajmište.

Tužilaštvo navodi da su, 14. septembra 1991. godine, optuženi i njegovi saborci ušli u podrum jedne kuće, gdje su pronašli grupu civila, među kojima su bili žene i djeca, prijetili im da će baciti bombu, a zatim ih izveli u dvorište.

“Oni se terete da su naredili (sedmorici) muškaraca da legnu na zemlju licem prema tlu te su ih (…) pred ženama i djecom, svi zajedno zlostavljali udarajući ih rukama, nogama i kundacima pušaka po glavi i tijelu”, navodi Tužilaštvo.

Jedan od boraca je zgrabio muškarca rođenog 1958. godine, povukao ga za kosu i udarao mu glavu o beton. Tada se osmogodišnja kćerka muškarca uplašila i počela glasno plakati, a optuženi je “prišao djevojčici i zaprijetio joj s puščanom cijevi uperenom u glavu”.

Zatim su muškarce odveli na drugu lokaciju, gdje su ih “nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija istog dana lišili života hicima iz vatrenog oružja”.

Jedan od njih je preživio, ali su i njega narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili.

Tužilaštvo je zatražilo da se optuženom, inače hrvatskom državljaninu, odredi pritvor zbog rizika od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.

JNA i srpske paravojne formacije su od kraja avgusta do sredine novembra 1991. držale pod opsadom i intenzivno granatirale Vukovar.

Branitelji ovog grada predali su se 18. novembra, nakon čega je iz Vukovara protjerano sve nesrpsko stanovništvo, dok su brojni ratni zarobljenici i civili deportovani u zatvore i logore u Srbiji.

Grad je reintegrisan u januaru 1998. godine.

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English