Suđenje

Dragičević i ostali: Svjedok vidio optuženog u Beogradu na dan otmice

11. Juna 2021.13:22
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, posljednji svjedok Odbrane Miodraga Mitrašinovića prisjetio se susreta sa optuženim u Beogradu na dan otmice 20 putnika iz voza u Štrpcima, 27. februara 1993. godine.


Štrpci. Foto: TV Justice

Vojko Lindo kazao je kako je tokom rata radio u Beogradu u obezbjeđenju, te da je porodica optuženog Mitrašinovića također živjela tu i da im je on dolazio u posjetu.

“Kada sam smjenu predavao, na autobuskoj stanici 27. februara 1993. godine, sjeli, popili piće, pitao za oca i majku”, prisjetio se svjedok susreta s Mitrašinovićem u Beogradu, dodavši da je susret trajao oko sat – sat i po.

Na upit branioca Miloša Perića za saznanje o zločinu tog dana, svjedok je rekao da je čuo uvečer u medijima da se desila otmica putnika u Sjeverinu.

Lindo je kazao da je nakon izvjesnog vremena saznao za suđenje za ovaj zločin, odnosno predmet u kojem je i optužen Mitrašinović, kao i dvojica svjedokovih rođaka Novak i Obrad Poluga.

Mitrašinoviću se sudi s Lukom Dragičevićem, Bobanom Inđićem, Obradom i Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Petkom Inđićem i Radojicom Ristićem za ubistvo 20 putnika otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandir Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Posljednje suđenje u ovom predmetu održano je u martu prošle godine. Ročišta nisu održavana zbog pandemije koronavirusa, obrazložila je sutkinja Vesna Jasenković, dodavši i da je optuženi Vuk Ratković preminuo u tom periodu.

Svjedočenjem Linde završeno je saslušanje svjedoka u ovom predmetu, a za neredno ročište, čiji će datum biti naknadno preciziran, planirano je predlaganje dokaza replike i dodatnih materijalnih dokaza.

Azra Husarić Omerović