Vijest

Tabloidi u Srbiji nakon konačne presude Mladića opisuju kao „heroja“

Nakon konačne presude Ratku Mladiću srbijanske provladine novine osuđuju, kako pišu, nepravednu osuđujuću presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, dok većina vladinih ministara još uvek ćuti o presudi.

This post is also available in: English


Naslovnice u srbijanskim novinama nakon presude Mladiću. Foto: BIRN

Konačna presuda Međunarodnog mehanizma za krivične sudove kojom je Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora vest je koja se danas našla na naslovnim stranicama mnogih srbijanskih novina, a koja je popraćena osudama, kako pišu, „antisrpskog“ suda u Hagu.

Tako, provladini Informer piše da je „Mladić zauvek srpski heroj“, koji je osuđen, iako „nema baš nikakvih dokaza“ da je odgovoran za „navodne ratne zločine“.

Na naslovnici Kurira objavljen je naslov, „Haška nepravda za Mladića“, dok su Večernje novosti na naslovnici objavilе fotografiju Mladića šokiranog pogleda uz naslov: „Zadali su konačni udarac“.

Svi tabloidi pisali su o prstenu koji je Mladić nosio na izricanju presude, na kojem je prikazana glava indijanskog poglavice. Mladićev sin Darko je za Večernje novosti rekao da je prsten njegovom ocu dao bivši vojnik i da on ima posebnu simboliku vezanu za Srbe, koji, kako je rekao, stradaju kao što su stradali Indijanci u SAD-u.

„Oni su tada bili žrtve i Englezi su ih skoro istrebili. Sada Srbi prolaze kroz sličnu sudbinu”, rekao je Darko Mladić.

U javnosti je bilo nekoliko reakcija nezadovoljstva srbijanskih političara. Predsednik Aleksandar Vučić se nije direktno obratio povodom presude, ali je na sastanku Saveta bezbednosti UN-a juče uveče rekao da „Srbija ni srpski narod nisu osuđeni ni za šta“.

Jedini vladin zvaničnik koji je direktno reagovao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je izjavio da je kazna doživotnog zatvora za Mladića „osveta, a ne presuda“.

On je dodao da je sud „uspostavljen ne da bi tražio pravdu i doneo pomirenjе, već da bi sudio Srbima. Haški tribunal je ispunio svoju svrhu. Srbe je proglasio genocidnim”.

Mladićev advokat Branko Lukić je sinoć u emisiji emitovanoj na Radio-televiziji Srbije pohvalio sudiju Prisku Matimbe Nijambe, koja je dala izdvojeno mišljenje po većini tačaka iz presude.

Lukić je rekao da je Nijambe navela postojanje „velikog broja grešaka“ u presudi i da smatra da je „neophodno da se suđenje ponovi”.

Mladićev sin Darko takođe je bio gost u emisiji RTS-a i pohvalio izdvojeno mišljenje sudije Nijambe.

„Možda je za mene neočekivana ova lična i profesionalna hrabrost sudije Nijambe koja јe bez obzira na sve pritiske i uopšte tu celu atmosferu koja vlada tamo, ustala i protiv interesa moćnika koji su ovaj Tribunal osnovali i naručili ove presude“, rekao je Darko Mladić.

Milica Stojanović


This post is also available in: English