Suđenje

Babić Ranko i ostali: Završne riječi na suđenju za zločine u Prijedoru počinju 7. jula

9. Juna 2021.15:43
Saslušanjem posljednjeg svjedoka, okončano je suđenje trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločin na području Prijedora, a za 7. juli zakazana je završna riječ Državnog tužilaštva.

Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović
Ranko Babić i ostali. Foto: Sud BiH

Svjedok Tužilaštva BiH Nail Đulančić prisjetio se vojne akcije na području sela Rakovčani. On je kazao da je legalno posjedovao pištolj, ali da je čuo da će ubiti sve koji ne predaju oružje.

Ispričao je da je otišao do kuće komšije Radeta Bilbije, gdje je zatekao njegovu majku Milku. Ona je, kako je naveo, rekla Brani Krneti da ga odvede do Bilbije i da ga vrati živog.

Đulančić je kazao da ga je doveo na mjesto koje je bilo puno vojske i da je vidio Baju, koji ga je uveo kod Radeta Bilbije. On mu je, kako je dodao, dao potvrdu, i Krneta ga je vratio kod Milke.

Svjedok je rekao da je usput vidio Miću i Šeru kako ih vezane prevoze na prikolici. Kako je čuo, oni su ubijeni.

Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović optuženi su da su u avgustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti i da su potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima. Kako se navodi, dvije žrtve su ubijene u zaseoku, a tri civila su odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Na pitanje Odbrane Bratislava Bilbije, svjedok je odgovorio da misli da ga je Baja spasio kada ga je uveo kod Radeta Bilbije.

“Ko zna šta bi bilo da me nije uveo kod ujaka”, kazao je Đulančić.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u martu 2019. godine, a 7. jula Tužilaštvo će iznijeti završnu riječ.

Marija Taušan