Suđenje

Kosorić i ostali: Izdvajanja, odvođenja, porađanja, vješanja u Potočarima

7. Juna 2021.16:37
Na suđenju za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaze svjedoka koji su govorili o izdvajanjima muškaraca u Potočarima, odvoženju stanovništva, te sastancima sa visokim zvaničnicima Republike Srpske.


Gotovac, Tešić i Kosorić. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je pročitalo dijelove iskaza preminule svjedokinje Ćamile Omanović sa svjedočenja u Haškom tribunalu 2000. godine kada je ispričala kako je nakon napada na Srebrenicu sa drugim stanovništvom potražila spas u bazi UNPROFOR-a u Potočarima.

Ona je rekla da je s još dvojicom Bošnjaka pozvana na sastanak u hotel “Fontana” u Bratuncu sa srpskim predstavnicima predvođenih komandantom Vojske Republike Srpske (VRS) Ratkom Mladićem. Omanović je kazala da im je Mladić izložio opcije o ostanku ili odlasku, te naveo da vojno sposobni muškarci moraju predati oružje.

Omanović je ispričala da je po povratku u bazu vidjela kako počinje evakuacija. Navela je da su kod autobusa bili vojnici i da je vidjela izdvajanje muškaraca, koje su odvodili prema jednoj bijeloj kući.

Svjedokinja je kazala da joj je druga noć u Potočarima bila najgora u životu. Rekla je da su srpski vojnici hodali među stanovništvom i da su neke izdvajali.

“Jedna žena je rađala, viče, druga je skroz poludjela”, prisjetila se Omanović, dodavši da je njen sin, kada je otišao po vodu, vidio pet zaklanih ljudi.

Svjedokinja je ispričala kako je Šefik Mustafić bio odveden i kako je bio preplašen kada se vratio. Dodala je da se poslije udaljio i objesio.

Omanović je kazala da je 13. jula sa djecom ušla na kamion i da su krenuli, ali da je iskočila i otišla do baze kako bi rekla da ljude skidaju i na drugim mjestima. Navela je da je srela brata, koji joj je pokazao omču koju je napravio za sebe. Kazala je da je uzela tu omču, popela se na stalak i skočila. Kasnije se, kako je dodala, probudila u bolnici.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade, i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (opština Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Tužilac Predrag Tomić pročitao je i dijelove izjava Miroslava Deronjića, koji je takođe preminuo. Deronjić je naveo da je od tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića bio postavljen za civilnog komesara za Srebrenicu i da je bio uključen u evakuaciju stanovništva.

On se prisjetio jednog ranijeg susreta s Karadžićem u Zvorniku. Kazao je da mu je Karadžić rekao da postoje dva plana za Srebrenicu i da jedan podrazumijeva svođenje Srebrenice na zonu kako je bila određena, a drugi njeno zauzimanje ukoliko to bude vojno izvodivo.

Deronjić je rekao da ne može ni pretpostaviti razvoj događaja ako VRS uđe u Srebrenicu, na šta mu je Karadžić kazao da “sve to treba pobiti”.

Svjedok je rekao da je 12. jula bio na sastanku u “Fontani” i da je namjeravao da prenese Karadžićeve određene opcije, ali da ga je Mladić oštro prekinuo.

Deronjić je naveo da je 13. jula u poslijepodnevnim satima čuo da je u Kravici došlo do velikog masakra. On je rekao da je zvao Karadžića da mu kaže da je nekoliko ljudi ubijeno u Bratuncu, a da mu je on kazao da će doći čovjek koji ima instrukcije.

“Rekao je: ‘Roba mora biti do zore u magacinu. Ne tu, nego dole negdje’”, prisjetio se Deronjić u izjavi haškim istražiocima.

On je spomenuo i susret s “Bearom”, koji je govorio da ih “sve treba pobiti” i da “ima instrukcije s vrha”.

Deronjić je nakon priznanja krivice osuđen u Haagu na deset godina zatvora za zločin u Bratuncu počinjen 1992. godine, a Karadžić i Mladić na doživotne kazne zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH. Karadžićeva presuda je pravosnažna, a Mladiću će konačna presuda biti izrečena sutra.

Odbrane su rekle da ne bi imale pitanje za svjedoke. Kosorićev branilac Dragan Gotovac ocijenio je nerelevantnim iskaze, navodeći da su oni govorili o dešavanjima u Srebrenici i Bratuncu, a da je Vlasenica udaljena 70 do 80 kilometara.

Tužilaštvo je u dokaze uložilo i iskaze četvorice nekadašnjih pripadnika Holandskog bataljona UNPROFOR-a u Potočarima.

Nastavak suđenja trebalo bi da bude 6. ili 7. jula.

Marija Taušan