Vijest

Milanović brani odluku o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović stao je u odbranu svoje odluke da vrati odlikovanja bivšem generalu Branimiru Glavašu, kojem se sudi za navodne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

This post is also available in: English


Zoran Milanović. Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Milanović je u ponedjeljak izjavio da njegova odluka da vrati odlikovanja Glavašu ima pravni osnov, iako se njemu sudi za navodne ratne zločine.

„Glavaš je to tražio, poslao je zahtjev jer je već pet godina formalno neosuđena osoba. Da me nije tražio, ne bih se ja petljao”, rekao je Milanović za medije.

„Ako bude ponovno osuđen, nastavit ću ono što je počeo (bivši predsjednik Ivo) Josipović“, dodao je hrvatski predsjednik.

Josipović je Glavašu oduzeo odlikovanja i generalski čin, nakon što ga je Vrhovni sud Hrvatske 2010 osudio. U međuvremenu mu je presuda ukinuta i počelo je ponovno suđenje.

Glavaš, ratni general Hrvatske vojske i bivši skupštinski zastupnik, u subotu je za televiziju N1 izjavio da nije iznenađen Milanovićevom odlukom.

„Radi se o ustavnoj i zakonitoj odluci, utemeljenoj na nizu zakona i predsjednik RH je bio samo izvršitelj. O toj zakonskoj odluci nema dileme i nepoznanice”, rekao je Glavaš.

Ali hrvatska nevladina organizacija Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću ocjenila je da odluka „nije primjerena ni etički prihvatljiva“.

„Iako je zakonita, odluka nije primjerena, jer su činjenice o počinjenim zločinima sudski utvrđene van razumne sumnje“, istakla je Documenta.

Glavaševo prvo suđenje počelo je u oktobru 2007. godine. Riječ je o slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“.

Slučaj „Garaža“ odnosi se na muškarca, koji je u septembru 1991. godine bio prisiljen da popije kiselinu iz akumulatora u garaži u Osijeku. Kada je iz garaže istrčao u bolovima, ubio ga je pripadnik 1. osječkog bataljona kojim je komandovao Glavaš.

Muškarac je preminuo od posljedica trovanja. Glavaš je potom navodno naredio da se pogubi još jedan zarobljenik.

Što se tiče predmeta „Selotejp“, jedinica Branimira Glavaša je u novembru i decembru 1991. u Osijeku uhapsila šest civila, koje je mučila u jednom podrumu u Osijeku. Zatim su ih pripadnici jedinice odveli do obale rijeke Drave, gdje su ih pogubili, nakon što su im ruke vezali selotejpom.

Glavaš je prvi put osuđen 2009. godine na deset godina zatvora. Na dan izricanja presude pred Okružnim sudom u Zagrebu, Glavaš je pobjegao u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio osuđujuću presudu, smanjivši mu kaznu na osam godina zatvora, Sud BiH ga je poslao u zatvor.

Ali, Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu presudu 2016. godine i on je pušten iz zatvora. Novo suđenje je naloženo i 2018. godine, kada je njegov predmet odvojen od predmeta ostalih optuženika.

Vrhovni sud je zatim poništio odluku iz 2018. godine i naložio ponovno suđenje Glavašu zajedno sa njegovim podređenima. Na početku posljednjeg suđenja, Glavaš je rekao da nije kriv.

Documenta je u danas izrazila zabrinutost zbog „neučinkovitost pravosuđa“, jer je posljednje ročište u ponovljenom postupku protiv optuženog Glavaša i drugih, održano u martu 2020. godine.

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English