Suđenje

Zoran Malinić se nije pojavio na izjašnjenju o krivici

28. Maja 2021.14:44
Ročište za izjašnjenje o krivici Zorana Malinića, optuženog za pomaganje u genocidu u Srebrenici, odgođeno je pred Sudom Bosne i Hercegovine jer se optuženi i njegov branilac nisu pojavili.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Sudija Šaban Maksumić je rekao da su Malinić i njegov branilac nastanjeni u Srbiji i da im je poziv upućen putem međunarodne pravne pomoći, ali da Sud nije dobio informaciju da li im je on i uručen.

Maksumić je napomenuo da je optužnica uručena Maliniću u oktobru 2020. godine, takođe putem međunarodne pravne pomoći.

Sudija je za 31. avgust zakazao novo ročište za izjašnjenje o krivici, izražavajući nadu da će do tada biti dostavljena informacija da li je optuženom uručen poziv.

Sud BiH je u oktobru prošle godine potvrdio optužnicu koja Malinića tereti za pomaganje u genocidu u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da Malinića optužnica tereti da je planirao, nadzirao i koordinisao aktivnosti pripadnika Vojne policije na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Srebrenice u julu 1995. vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Pripadnici Vojne policije su, prema Tužilaštvu, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

Marija Taušan