Suđenje

Pantić i ostali: Optuženi u autu kroz Zaklopaču

27. Maja 2021.16:13
U nastavku suđenja za zločine u selu Zaklopača kod Milića, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetila se prolaska kolone vozila na dan ubistava, navodeći da je vidjela optuženog Milomira Miloševića.
Radomir Pantić i ostali. Foto: Sud BiH

Na ročištu su saslušani i prvi svjedoci Odbrane Miloševića, koji su izjavili da je optuženi taj dan prošao putem, navodeći drugačije okolnosti.

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH Z-5 je kazala da je prvo s prozora kuće vidjela dio kolone vozila koja su prolazila velikom brzinom selom prema Gornjem Zalukoviku. Prema njenim riječima, u vozilima su bili muškarci u uniformama, “naoružani do zuba”.

Svjedočeći video vezom iz Velike Britanije, ona je navela da je krenula da izađe iz kuće i da je primijetila da je u koloni osam do devet vozila, a da je na čelu policijski golf. U koloni je bilo i jedno civilno sivo vozilo, koje je, prema njenim saznanjima, koristila policija.

Z-5 je ispričala da su muškarci iz sela bježali sa obućom u rukama, te da je bila sa ženama ispred kuće rođaka. Navela je da je vidjela kako se kolona vozila vraća polako. Primijetila je da na jednom vozilu piše “koljači”, kao i da čovjek s mitraljezom sjedi na jednom od automobila.

Svjedokinja je rekla da je tada u sivom automobilu vidjela Milomira Miloševića.

Kada se kolona udaljila, kako je ispričala, začula je jedan, a zatim i drugi hitac, nakon čega je uslijedila pucnjava. Dodala je da su se sakrili u kuću i da je s prozora vidjela kako prolazi izvjesni Željko Trifković s puškom i pretrčava preko ceste, te razbija prozor na jednoj kući.

Svjedokinja je kazala da su joj taj dan u Zaklopači ubijeni otac i brat, zajedno sa brojnim drugim mještanima.

Navela je da joj je Huso Hamidović rekao da je jedno auto vozio policajac Milić, za kojeg misli da se zove Mirko. Hamidović joj je kazao da je prepoznao i “tog nekog Pantića”, kao i Vukovića.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. sudi se Radomiru Pantiću, Branku Joloviću, Milomiru Miloševiću, Nenadu Vukotiću i Nikoli Lošiću.

Prema optužnici, Pantić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Milićima, Milošević policajac, a ostala trojica pripadnici Vojske Republike Srpske.

Odbrana Pantića pitala je svjedokinju zbog čega u iskazu 2008. nije spomenula da je na čelu kolone bilo policijsko vozilo. Z-5 je rekla da nije odmah vidjela cijelu kolonu.

Na pitanje ko joj je kazao identitet Miloševića, ona je rekla: “Otprilike sam znala ko je. Znali su ljudi oko mene.”

Nije se složila s braniocem Radivojem Lazarevićem da je u povratku u policijskom i sivom automobilu bilo po jedno lice.

Svjedokinja je navela da joj je jedna ranjena žena rekla da je Vukota udarao kundakom. Vukotićev branilac Stanko Petrović pitao je svjedokinju zbog čega to nije navela u ranijim iskazima, na šta je ona odgovorila da je niko nije ni pitao.

Kazala je da su svi znali da se radi o Nenadu Vukotiću. Branilac je pitao da li zna da optuženi ima petoricu braće i da sve zovu Vukota, a ona je kazala: “Možda. Mislim da i Beroška nije znala.”

Kao svjedoci Odbrane Miloševića saslušani su Ljubisav Golić, koji je ispričao kako je sjedio ispred kuće u selu Podgora kada je prošlo policijsko vozilo u kojem je bio Milošević. Kazao je da su autu bili još neki ljudi, da mu je svirnuo i prošao. On je naveo da je Zaklopača pored njegovog sela u pravcu Vlasenice.

Golić je rekao da je prije Miloševića autom prošao Mirko Milić, koji ga je takođe pozdravio. Svjedok je naveo da se nakon 45 do 50 minuta Milošević vraćao i da je bio sam u vozilu.

Prema njegovim riječima, u međuvremenu, prema Vlasenici je prošla kolona vozila. Poslije toga, kako je dodao, čuo je jaku pucnjavu. Kazao je da je kada je otišao u firmu čuo da su pobijeni civili u Zaklopači.

Svjedok je ispričao kako je 2009. kod njega dolazio izvjesni Ibro i pitao ga ko je ubio njegove sinove, te da li je vidio Miloševića. Rekao je da mu je ispričao šta je vidio i da Milošević nije mogao da bude u to vrijeme u Zaklopači.

Svjedok Odbrane Milan Deurić ispričao je kako se sa vojne smotre u Milićima vraćao kući u Gornji Zalukovik sa još nekoliko mještana.

On je rekao da su ih vozili Milomir Milošević i Mirko Milić. Kazao je da je Deurić produžio do svog sela, a da se Milošević odmah vratio nazad, jer je imao obaveza na poslu.

Deurić je rekao da je čuo šta se dogodilo u Zaklopači i da je bio iznenađen, jer je tog dana i ujutro i poslijepodne prošao kroz to selo.

Nastavak suđenja je 10. juna.

 

Marija Taušan