Suđenje

Ratko Đurković negirao krivicu za zločine u Ugljeviku

25. Maja 2021.11:27
Ratko Đurković, nekadašnji zapovjednik Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izjasnio se pred Sudom Bosne i Hercegovine da nije kriv za zločine počinjene 1992. godine na području Ugljevika.

This post is also available in: English

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

“Nisam kriv”, istakao je Đurković na današnjem ročištu.

Đurković je uhapšen 8. septembra 2020. godine, po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnje da zajedno s Radomirom Nedićem, nekadašnjim zapovjednikom Prve majevičke brigade, nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka, kao i zato što nisu poduzeli aktivnosti da počinioci budu kažnjeni.

U novembru 2020. godine Tužilaštvo je podiglo prvi put optužnicu protiv Nedića i Đurkovića stavljajući im na teret zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Ova optužnica je odbijena jer “dokazi ne upućuju na postojanje potrebnog stepena sumnje da su osumnjičeni odgovorni po komandnoj odgovornosti za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području sela Tursunovo Brdo kod Ugljevika u ljeto 1992. godine”.

Sud Bosne i Hercegovine je prije ove odluke optužnicu vraćao Tužilaštvu BiH na uređivanje, odnosno doradu, potvrđeno je BIRN-u BiH.

Iz Suda Bosne i Hercegovine je odgovoreno za BIRN BiH da je dostavljena nova optužnica, sa određenim brojem novih dokaza i izmijenjenim činjeničnim opisom, koju je Sud potvrdio u februaru 2021. godine.

Iz Državnog tužilaštva je potvrđeno da se radi o događajima opisanim i u prethodnoj dorađenoj optužnici.

Prema informacijama iz Suda, potvrđena optužnica Tužilaštva BiH tereti Nedića i Đurkovića da su od aprila do kraja oktobra 1992. godine učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U optužnici se navodi da su Nedić i Đurković radnje za koje su optuženi vršili na području općine Ugljevik u sklopu širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva.

“Znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, učestvovali su u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u vezi s ubistvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim, vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine i kršili pravila prema ratnim zarobljenicima u svezi s ubistvima”, navodi se u potvrđenoj optužnici.

Nedić se potvrđenom optužnicom tereti da je radnje za koje je optužen vršio kao “de jure i de facto” (činjenično i zasnovano po zakonu) komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Đurković kao “de jure i de facto” komandant Prvog bataljona te brigade.

Optuženi su da su kao nadređene osobe propustili da poduzmu neophodne i razumne mjere da budu kažnjeni neposredni počinitelji krivičnih djela koja se Nediću i Đurkoviću stavljaju na teret.

Potvrđenom optužnicom Nedić i Đurković su optuženi za zločin protiv čovječnosti u vezi s ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Suđenje Đurkoviću počet će u narednom periodu, dok je na ranije održanom ročištu u aprilu ove godine utvrđeno da Nedić nije sposoban za suđenje te da će Sud naknadno donijeti odluku o nalazu vještaka i eventualnom razdvajanju postupka.

 

This post is also available in: English