Suđenje

Kosorić i ostali: Naredba oficira za razdvajanje

24. Maja 2021.20:18
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se zaustavljanja kamiona sa ranjenicima iz Potočara i oficira koji su rekli da se odvoji grupa muškaraca.

Dragan Gotovac, Momčilo Tešić i Mile Kosorić. Foto: BIRN BiH

Svjedočeći video vezom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Mevludin Salkanović je kazao da je ranjen od granate 10. jula 1995. u Srebrenici i da je dan kasnije iz bolnice prebačen u Potočare. Rekao je da je prevoz ranjenika prema Kladnju krenuo neki od narednih dana.

On je izjavio da je bio u kamionu sa ranjenicima koji su kao i on imali svježe povrede, a da su u drugim kamionima bili ljudi bez ruku ili nogu, koji su ranjeni u ranijem periodu.

Salkanović je rekao da su vozila zaustavljena u mjestu Tišća i da je naređeno da svi izađu. Prema njegovim riječima, bilo je 52 ranjenika, a s njima u pratnji je bilo i medicinsko osoblje. Kazao je da im je rečeno da predaju novac i zlato.

Svjedok je ispričao da su noć proveli pored ceste i da su ih vojnici čuvali. Mlađe žene iz pratnje, kako je naveo, bile su odvođene tokom noći, a kad bi se vraćale plakale su. Naveo je da su pokušali da odvedu svjedokinju MK-6, ali se ona svađala i vikala, te da ne zna da li je odvedena.

Salkanović je ispričao da su narednog dana stigla dva vozila u kojima su bili oficiri, koliko mu se čini četvorica, sa pratnjom. Rekao je da su bili u šarenim uniformama i crnim prslucima.

Prema riječima Salkanovića, oficiri su naredili izdvajanje 17 ranjenika iz njegovog kamiona zajedno sa medicinskim tehničarom Abdulkadirom, dok su drugim ranjenicima rekli da idu “Aliji da ih hrani”.

Svjedok je rekao da su odvedeni pored škole. Ispričao je da su tamo Abdulkadira svezali žicom i tjerali ga da pase travu. Nakon izvjesnog vremena, kako je rekao, oficir s brkovima kazao je da se vrate i odvezeni su prema Bratuncu, a na kraju u Batković.

On je rekao da Abdulkadir nije krenuo s njima i da ga više nikad nije sreo. Čuo je da su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade, i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (Tišća) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Branilac Dragan Gotovac pitao je svjedoka zbog čega je u istrazi rekao da su bila dva oficira i da je jedan imao SMB uniformnu i crni prsluk, a drugi crnu uniformu i šareni prsluk.

Salkanović je kazao da je moguće da su bila dvojica, te da je mislio na šarenu SMB uniformu, a da je drugi bio u crnom kombinezonu.

Nastavak suđenja je 8. juna.

Marija Taušan