Suđenje

Garić: Tužilaštvo zatražilo maksimalnu kaznu zatvora za zločine u Vlasenici

21. Maja 2021.17:05
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na završnim riječima od Državnog suda zatražilo da izrekne maksimalnu kaznu zatvora Radetu Gariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice 1992. i 1995. godine.


Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Tužilac Predrag Tomić kazao je u nastavku iznošenja završne riječi koje je počelo dan ranije, da je optuženi Garić bio svjestan progona bošnjačkog civilnog stanovništva, ubistava, mučenja, silovanja, prisilnih nestanaka, oduzimanja slobode, nanošenja fizičkih i psihičkih povreda, te da je učestvovao u njima.

“Tužilaštvo BiH predlaže Sudu BiH da optuženog osudi krivim, a kada je visina kazne u pitanju da se uzmu u obzir svi zločini koji mu se stavljaju na teret i izrekne maksimalna kazna zatvora”, rekao je Tomić, dodajući da se treba uzeti u obzir veliki broj žrtava i njegovo ponašanje tokom procesa u kojem, kako je naveo Tomić, nikada nije izrazio osjećaj krivice.

“Ne postoji niti jedan dokaz da je optuženi u periodu optužnice pokušao spasiti makar jedan život”, istakao je tužilac.

Tokom iznošenja završnih riječi, tužilac je čitajući iskaz svjedoka GR6 govorio o maltretiranju i ubistvu Safeta Alikadića od strane optuženog Garića, te prisiljavanju na mučenje Alikadića od maloljetnog dječaka kojeg je držao u zarobljeništvu.

“GR6 je bio prisutan kada je Safet doveden, a optuženi mu je nožem isjekao po licu tako da mu je tekla krv iz zuba i niz lice, te ga je nastavio udarati. On je natjerao dječaka Dražu da mu soli rane, što je ovaj i uradio, solio mu je rane, stavljao sol u usta i udarao ga”, pročitao je Tomić, dodajući da je to trajalo oko pola sata.

“Drugi svjedoci su kazali da je Safet zaklan i bačen sa stijene”, rekao je tužilac.

Dječaka Adila Omerovića, po nadimku Dražo, doveo je optuženi Garić iz sela kod Vlasenice u svoju jedinicu, kazao je tužilac, dodajući da više svjedoka opisuju dječaka kao plavokosog dječaka od oko desetak godina.

“Bio je stalno sa Garićem, on mu je naređivao da mu pere noge i šamarao ga, tjerao ga da mu pjeva četničke pjesme”, kazao je Tomić i dodao da je svjedok GR10 kazao da je dječak ubijen zajedno sa drugih šest muškaraca dok su kopali rovove i da je optuženi znao za taj zločin.

“Optuženi Garić nije iskoristio svoje ovlaštenje da kao nadređeni spriječi činjenje zločina od strane pripadnika svoje jedinice”, rekao je Tomić.

Tužilac je tokom iznošenja završnih riječi izjavio da se optuženom stavlja na teret i silovanje Nihade Lelo, koju je, kako su svjedoci naveli, otrgnuo od majke.

“Ona je rekla da je stajala kraj žena dok su govorili da Nihadu uvedu u kuću, jer joj je bilo loše, jer je dan ranije silovao Garić”, kazao je Tomić, dodajući i da je Nihadu, nakon drugog puta kada joj je bilo loše, Garić odveo u bolnicu, od kada joj se gubi svaki trag.

Tužilac je kazao da je tokom postupka dokazano da je u svojstvu komandira Interventnog voda počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva Zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica. Tomić je dodao da je Garić u mjestu Luke provjeravao autobuse i kamione, izdvajao muškarce i oduzimao dragocjenosti.

“Svjedok MK3 je rekao da je Garić pokazivao zlato i novac, a da je kasnije saznao da je uzeo od civila”, pročitao je tužilac.

Optužnica tereti Garića za progon bošnjačkog stanovništva iz Vlasenice 1992. i Srebrenice 1995. godine – ubistvima, zatvaranjima, mučenjima, silovanjima, prisilnim nestancima i drugim djelima.

On je, prema optužnici, do polovine 1992. bio pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije komandir Izviđačko-diverzantskog odjeljenja Odreda “Drinjača”, odnosno Interventnog voda Vlaseničke brigade.

Suđenje će se nastaviti 3. juna, kada je planirano iznošenje završnih riječi Odbrane.

Azra Husarić Omerović