Suđenje

Perišić i Zoranović: Početkom juna izricanje presude za zločine u Rogatici

12. Maja 2021.15:32
Nakon što su Odbrane Božidara Perišića i Vinka Zoranovića u završnim riječima zatražile da njih dvojica budu oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Rogatice, izricanje presude pred Sudom Bosne i Hercegovine je zakazano za 7. juni.


Božidar Perišić i Vinko Zoranović. Foto: Sud BiH

Branilac Dejan Bogdanović je kazao kako nisu dokazani elementi krivičnog djela “zločin protiv čovječnosti”, te obrazložio da je Božidar Perišić bio najobičniji vojnik koji živi šest kilometara od Rogatice, ali, prema tužiocu, “on zna sve što se dešava”.

Govoreći o tački optužnice koja se odnosi na ubistvo Salema i Mustafe Sijerčića u naselju Gračanica 19. juna 1992., Bogdanović je naveo kako je Tužilaštvo od dva svjedoka dobilo informaciju da je pucala osoba s nadimkom Hapac, ali da to uopće nije provjeravano, dok su svjedoci davali različit opis odjeće koju je optuženi u tom momentu imao na sebi i oružja.

Za ubistva civila u kući Murisa Garagića, prema riječima branioca, svjedoci su govorili samo o nespornim stvarima, odnosno da su bili u kući, da je došla vojska, da su žene odvojene i upućene prema Crkvenom domu, a muškarci postrojeni pred ogradu jedne kuće.

“Sporno je ima li Perišića kada muškarci i žene izlaze iz kuća, kada se razdvajaju. Svjedoci ga nisu mogli prepoznati da je razdvajao muškarce od žena i upućivao ih prema Crkvenom domu. Niko nije mogao da potvrdi da je izdao naređenje za izvlačenje iz kuća, razdvajanje, pogotovo ubistva, o kojima govori samo jedan svjedok”, istakao je branilac.

Prema Odbrani, nedopustiv je iskaz svjedoka koji navodi da je Perišić pucao u Sejdu Huremović, dok očevici ubistva Ramiza Aličića nisu željeli da svjedoče, ali je sve to vidio isti svjedok ostalih ubistava.

Bogdanović je rekao da ne postoji nijedan iskaz svjedoka koji će potvrditi da je Perišić došao pred kuću Asima i Adila Durmiševića i maltretirao ih, odnosno da se Tužilaštvo poziva na iskaz svjedoka koji je saznanja dobio od jednog od Durmiševića koji uopšte nije vidio optuženog.

Oslobađajuću presudu za Perišića je Odbrana predložila jer nema dovoljno dokaza u pogledu izvršenja radnji koje su optuženom stavljene na teret.

Perišić je u svom obraćanju Sudu kazao kako se pita ko to može da spasi 21 osobu pa da onda ide da ubija, da nikad nije ni spomenut čovjek koji je bacio bombu u kuću s civilima, da je o činjenicama govorio tužiocu, ali da se sve okrenulo na njega.

“Nanesena mi je zdavstvena bol. Sedam godina se kupam u suzama. I danas govorim da ni za šta nisam kriv”, izjavio je Perišić.

Božidaru Perišiću zvanom Boban i Vinku Zoranoviću zvanom Joja se sudi zbog progona civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice – učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Zoranovićeva braniteljica Zorana Čarkić je rekla da ne postoje elementi sistematskog napada koji je naveden u optužnici te da 19. juna 1992., kada se vode akcije, borbe, niko od svjedoka ne spominje optuženog i nema ga uopće u tom danu.

Za iskaze oštećenih svjedokinja S.R. i R-1, Čarkić je kazala da su urušili optužnicu i doveli je do besmisla, te da se “izvlači zaključak da ili se ništa nije dogodilo ili je optuženi taj koji je počinio radnje iz optužnog akta”.

“Iskaz svjedokinje S.R. nema težinu koja bi dovela do osuđujuće presude”, navela je Čarkić.

Svjedokinja S.R., prema Odbrani, dala je deset različitih verzija događaja o tome kako je i na koji način došla u Crkveni dom, te u jednoj izjavi se navodi da je optuženi došao po nju, dok u drugoj stoji da su “oni došli s baterijama”.

“Iskaz svjedokinje S.R. nema težinu koja bi dovela do osuđujuće presude”, rekla je Čarkić.

Braniteljica je dalje navela da iz iskaza R-1 proizlazi da nije znala ime optuženog, ali jeste nadimak, da joj je ponudio cigaretu i silovao je na klupi u školi, te da mu je vidjela oči i lice kada je palio cigaretu, a Čarkić ističe da Zoranović nikada nije zapalio cigaretu, što su potvrdili svjedoci, niti je njegovom liku odgovara opis koji je oštećena svjedokinja dala.

Presuda će biti izrečena 7. juna.

 

Haris Rovčanin