Suđenje

Ninković i ostali: Naloženo još jedno vještačenje zbog pogoršanja zdravlja optuženog

10. Maja 2021.15:54
U postupku koji se vodi za zločine u Doboju vještakinja medicinske struke kazala je da zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženi Milan Ninković za sada nije sposoban da prati suđenje, nakon čega je Vijeće odlučilo da se obavi još jedno vještačenje.

Milan Ninković i ostali. Foto: Sud BiH

Statusna konferencija održana je povodom prijedloga Tužilaštva da se postupak protiv Ninkovića ponovo spoji sa predmetom protiv Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića, koji su takođe optuženi za zločine u Doboju.

Tužilaštvo je ovaj prijedlog iznijelo na posljednjem ročištu održanom 5. januara ove godine pozivajući se na medicinski nalaz u kojem je konstatovano poboljšanje, nakon čega je vještakinja Radojka Golijan obavila još jedno vještačenje.

Ona je kazala da je u nalazu od 21. januara bila zaključila da je opšte stanje Ninkovića zadovoljavajuće i da bi mogao prisustvovati suđenjima. Navela je da je ročište na kojem je trebalo da iznese taj nalaz odgođeno iz razloga u vezi sa pandemijom koronavirusa, a da je potom sredinom februara došlo do pogoršanja zdravlja optuženog.

Golijan je navela da su na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu otkriveni novi problemi i izvršena još jedna intervencija. Prema njenom mišljenju, zbog toga Ninković za sada nije sposoban da putuje i prati postupak, te je potrebno omogućiti vrijeme za rehabilitaciju.

“U ovom momentu ne bi bilo poželjno da se izlaže fizičkom i psihičkom stresu”, kazala je vještakinja.

Tužilac Edin Muratbegović je naveo da je od posljednjeg nalaza doktorice proteklo vrijeme i predložio da se novo vještačenje obavi na Kliničkom centru u Tuzli.

Branilac Branko Risitić rekao je da nisu ispunjeni uslovi za ovakav prijedlog Tužilaštva i da ga treba odbiti. Sam Ninković je kazao da tek treba da ide na rehabilitaciju i to izvan BiH.

Vijeće je odlučilo da će biti obavljeno još jedno vještačenje na jednom od kliničkih centara. Kako je kazao predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić biće kontaktirani klinički centri u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli kako bi se utvrdilo ko ima najbolje kapacitete za vještačenje.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u aprilu 2016., a postupak protiv Ninkovića razdvojen je u junu 2019. godine zbog zdravstvenog stanja. Nakon jednog od vještačenja u kojem je konstatovano da je Ninković djelimično sposoban, suđenje mu je nastavljeno, a predmeti su ostali razdvojeni.

Ninković je optužen da je, kao član Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, progonom civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima na području Doboja i Teslića.

Za iste zločine sudi se i ostaloj trojici. Paravac je, prema optužnici, bio predsjednik Kriznog štaba, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti u Doboju, a Savić njegov zamjenik.
Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme.

Marija Taušan