Suđenje

Babić Ranko i ostali: Adamović skrenuo s puta da vidi šta se dešava

28. Aprila 2021.15:41
Na suđenju za zločine na području Prijedora, svjedok Odbrane ispričao je kako je u avgustu 1992. godine učestvovao u akciji sa optuženim Đurom Adamovićem i još jednim komšijom i kako im je bio zadatak obezbjeđenje pored šume Ketenište.
Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović
Ranko Babić i ostali. Foto: Sud BiH

Vojislav Gligić je rekao da su se pripadnici vojske okupili u selu Ljeskare i da im je rečeno da idu prema Rakovčanima, jer postoje informacije da u šumi Ketenište ima pripadnika “Zelenih beretki”.

Gligić je kazao da je u domu u Ljeskarama u ljeto 1992. bio stacioniran interventni vod čiji je komandir bio Rajko Gnjatović, ali da ih nije poznavao. Osim njih, kako je naveo, to jutro u Ljeskarama su se okupili i drugi vojnici iz Ljubije.

Svjedok je rekao da je krenuo s Adamovićem i Radovanom Grbićem, a da su u blizini išli i drugi vojnici, komšije iz Ljeskara. Naveo je da se jedan broj vojnika odvojio na skretanju i ušao u šumu.

Gligić je rekao da je s Adamovićem i Grbićem nastavio dalje do stadiona pored pruge, gdje su ostali do jedan ili pola dva poslijepodne. Kazao je da su bili bez hrane i vode, te da nije bilo nikakvih aktivnosti pa su odlučili da se vrate.

Ispričao je da su na skretanju čuli neku pucnjavu i da su jednog vojnika upitali šta se dešava, a da je on slegao ramenima i rekao im da odu vidjeti ako ih zanima. Gligić je kazao da je Adamović otišao tim putem, a da su on i Grbić ostali.

Naveo je da se iz drugog pravca čula pucnjava i da su oni otrčali malo dalje i da je neko rekao kako je neka grupa s oružjem pretrčala u šumu. Kazao je da su neki pucali prema grupi, ali da niko nije otišao za njima.

Prema riječima svjedoka, u međuvremenu se i Adamović vratio i nakon izvjesnog vremena krenuli su prema kućama. Naveo je da je Adamović kod jedne kuće vidio jednog poznanika i da je prišao da se pozdravi.

Gligić je rekao da je kod skretanja na kojem su čuli pucnjavu 50 metara dalje bila kuća, ali da nije vidio Adamovića nakon što je otišao tim putem. Kazao je da je optuženi otišao da vidi šta se dešava, ali da im nije rekao šta je bilo kada se vratio.

Na pitanje Tužilaštva, svjedok je rekao da taj dan u akciji nije vidio pripadnike “Zelenih beretki”, kao ni civile, osim čovjeka sa kojim se Adamović pozdravio.

Adamović je s Rankom Babićem i Bratislavom Bilbijom optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora. Njima je, kao bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavljeno da su u avgustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima.

Nastavak suđenja je 28. maja.

 

Marija Taušan