Suđenje

Josipović i ostali: Okončano šestogodišnje izvođenje dokaza

26. Aprila 2021.10:42
Ulaganjem dodatnih dokaza Odbrane, nakon šest godina završen je dokazni postupak na suđenju četvorici policijskih rukovodilaca koji su optuženi za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.


Miodrag Josipović i drugi. Foto: Sud BiH

Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić optuženi su za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima je na teret stavljeno i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant Štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Odbrana Vasića uložila je u dodatne dokaze 12 dokumenata, uključujući izvještaj britanskog SAS-a (Specijalna vazdušna služba) od 11. jula. Kako je rekao branilac Aleksandar Lazarević, sa ovog dokumenta je nedavno skinuta oznaka tajnosti, a za Odbranu je bitan jer govori o opažanjima trojice pripadnika SAS-a iz tog perioda.

Odbrana je uložila i set naređenja Armije BiH za intenziviranje dejstava i diverzantskih aktivnosti prema srpskoj strani od maja do jula 1995. godine.

Uloženo je i nekoliko dokumenata vojnih organa Republike Srpske o transportu civila i ispitivanjima muškaraca koji, prema Lazareviću, pokazuju ko je bio zadužen za te aktivnosti. Izvještaj o pogibiji vozača i medicinskog tehničara u sanitetskom vozilu 15. jula 1995. godine, kako je naveo, pokazuje da su ljudi u koloni bili naoružani i izvodili dejstva.

Tužilac Predrag Tomić prigovorio je na vjerodostojnost i relevantnost dokumenata.

Branioci optuženih potvrdili su da su 22. aprila primili izmijenjenu optužnicu i da nemaju novih prijedloga dokaza.

Lazarević je kazao da je iz optužnice izbrisana deseta tačka koja se odnosi na prekopavanje grobnica, primijetivši da su u drugoj tački ipak ostali neki navodi o ukopima i skrivanju dokaza.

Završne riječi preliminarno su zakazane za 10. maj, a postupajući tužilac bi se u međuvremenu trebao izjasniti da li je u mogućnosti da ih pripremi do tada.

Suđenje petorici optuženih počelo je u aprilu 2015. godine.

 

Marija Taušan