Suđenje

Garić Rade: Svjedoci se ne sjećaju optuženog iz policije

20. Aprila 2021.11:10
Svjedoci Odbrane izjavili su da su u ratu bili u rezervnom sastavu policije u Vlasenici, ali da se ne sjećaju da je optuženi Rade Garić bio pripadnik ovih snaga.


Rade Garić. Foto: Sud BiH. 

Rade Klještan je rekao da je od aprila 1992. bio u rezervnoj policiji i da mu je zadatak bilo obezbjeđenje objekata, a kasnije kontrola na punktu na izlazu iz Vlasenice.

Svjedok je rekao da je poznavao Garića, ali da ga nije viđao, niti čuo da je bio u rezervnoj policiji.

„Sad sam čuo da je bio u rezervnom sastavu“, kazao je Klještan.

On je naveo da je čuo da je bilo privođenja, ali da on nije obavljao te poslove niti mu je poznato ko je. Rekao je da nije čuo da je Garić nekoga privodio.

Garića optužnica tereti za progon bošnjačkog stanovništva iz Vlasenice 1992. i Srebrenice 1995. godine ubistvima, zatvaranjima, mučenjima, silovanjima, prisilnim nestancima i drugim djelima. On je, prema optužnici, do polovine 1992. bio pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije komandir Izviđačko-diverzantskog odjeljenja Odreda „Drinjača“, odnosno Interventnog voda Vlaseničke brigade.

Na pitanje tužioca Predraga Tomića, svjedok Klještan je rekao da nije išao u stanicu kako bi vidio ko je privodio.

Potvrdio je da poznaje Džemala Dautovića, sa kojim je prije rata radio u šumarstvu. Na pitanje tužioca da li je on bio priveden u policiju i da li ga je on spasio, svjedok je rekao da je to bilo poslije.

Klještan je kazao i da mu je poznato da je bio logor u Sušici, kao i zatvor iza zgrade suda, gdje je dva-tri puta mijenjao kolegu na obezbjeđenju.

Svjedok Rajko Lošić je ispričao da je kao rezervni policajac od maja 1992. bio na punktu kod fabrike prema Topliku. On je rekao da bi ujutru dolazili pred stanicu i da bi ih vođa patrole vozio na punkt.

U to vrijeme, kako je naveo, nije poznavao Garića, niti je čuo da je bio u policiji, kao ni da je nekoga privodio ili maltretirao. Dodao je da je Garića upoznao kasnije, negdje 1993. godine.

Svjedok je naveo da mu je poznato da je postojala specijalna, odnosno ineterventa jedinica policije.

Na pitanja tužioca Tomića, Lošić je kazao da mu je poznato da je bilo privođenja i da je bošnjačko stanovništvo imalo propusnice za prelazak pored punkta.

On je kazao da je 1993. bio na obezbjeđenju zatvora iza zgrade suda, gdje su tada bili zarobljenici iz Kalesije, koji su kasnije razmijenjeni.

Lošić je potvrdio da je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Marija Taušan