Vijest

Hrvatska: Bivšem policajcu naloženo da isplati odštetu zbog ubistva vojnika

9. Aprila 2021.17:30
Bivšem hrvatskom policajcu, osuđenom za ubistvo 13 ratnih zarobljenika u Karlovcu 1991. godine, naređeno je da isplati više od 350.000 evra odštete.

This post is also available in: English

Vojnici Jugoslovenske narodne armije povlače se iz kasarne u Karlovcu u oktobru 1991. Foto: EPA/Peter Northall.

Mihajlo Hrastov, bivši pripadnik specijalnih snaga policije osuđen za ubistvo 13 nenaoružanih rezervista Jugoslovenske narodne armije u Karlovcu 1991. godine, izjavio je juče za medije da mora da isplati više od 350.000 evra kao kompenzaciju za novac isplaćen porodicama žrtava.

Hrastov je novinskoj agenciji HINA rekao da mu je do sada sa sudskim presudama naloženo da isplati ukupno 2,7 miliona kuna (356.300 evra).

Njegov dug bi na kraju mogao da bude još veći – kada presude suda kojima se nalaže isplata odštete porodicama postanu pravosnažne.

“Ako je ubijen rezervista (Jugoslovenske narodne armije), tada njegova supruga ili dijete dobijaju odštetu od po 200.000 kuna (26.400 evra)”, rekao je za BIRN advokat Luka Šušak, koji zastupa porodice žrtava.

Šušak dodaje da je država već dodijelila odštetu većini porodica.

O obavezi ovog bivšeg policajca se juče govorilo i u hrvatskom Saboru, kada je poslanik Hrvatskih suverenista Željko Sačić rekao kako je zbog ovoga “šokiran i uznemiren”.

“Hrastov je odrobijao 2,5 godine zatvora, procesi protiv njega traju 25 godina, a na koncu se njega i njegovu obitelj želi financijski uništiti za korist velikosrpskog agresora”, kazao je Sačić.

U slučaju Hrastov, koji nije zvanično klasifikovan kao ratni zločin, već kao “nezakonito ubistvo i ranjavanje neprijatelja” i koji je počeo u martu 1992. godine, bilo je šest suđenja.

Vrhovni sud Hrvatske je 2015. godine potvrdio osuđujuću presudu za ubistvo 13 rezervista Jugoslovenske narodne armije i ranjavanje još dvojice u septembru 1991. godine.

Sud je 2012. zaključio da je Hrastov ubio vojnike nakon što su se predali.

“Nije bilo samoobrane, niti su uhićenici pokušali pobjeći, pa se pucanje ne može opravdati međunarodnim pravom”, kazao je tada sudija Žarko Dundović.

Hrastov je pušten iz zatvora u decembru 2016. godine, 14 mjeseci prije isteka njegove četvorogodišnje kazne zatvora.

Hrvatske nevladine organizacije navele su da kazna od četiri godine zatvora ne može biti adekvatna kazna za ubistvo 13 osoba.

 

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English