Suđenje

Garić Rade: Moguć sporazum o priznanju krivice

25. Marta 2021.15:52
Rade Garić, koji je optužen za progon bošnjačkog stanovništva iz Vlasenice i Srebrenice, izrazio je spremnost da sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine pregovara o priznanju krivice.

Rade Garić, arhiv. Foto: Sud BiH

Garićev branilac Petko Pavlović izjavio je na ročištu da je inicirao postizanje sporazuma i da je o tome razgovarao sa tužiocem, koji se načelno saglasio. Optuženi je takođe ponovio spremnost za pregovore.

Tužilac Predrag Tomić potvrdio je da je predložen sporazum i da će Tužilaštvo to razmotriti, napominjući da očekuje saradnju optuženog u određenim pitanjima, kao što je pronalaženje posmrtnih ostataka žrtava.

Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Ćosić-Dedović kazala je da eventualni sporazum još nije zvaničan i da će postupak biti nastavljen.

S obzirom da je ročište u ovom predmetu posljednji put održano prije pet i po mjeseci, suđenje je formalno obnovljeno.

Optuženi Garić se nije saglasio sa formalnim obnavljanem suđenja, već je zahtijevao da optužnica bude ponovo pročitana i da svjedoci budu ponovo saslušani.

Tužilac je pročitao optužnicu koja Garića tereti za ubistva, zatvaranja, mučenja, silovanja, prisilne nestanke i druga djela počinjena 1992. godine na području Vlasenice, kao i 1995. nad Srebreničanima. On je, prema optužnici, do polovine 1992. bio pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije je bio komandir Izviđačko-diverzantskog odjeljenja Odreda “Drinjača”, odnosno Interventnog voda Vlaseničke brigade.

Kao razloge za ponovno pozivanje svjedoka, optuženi je naveo da sumnja u istinitost većine svjedočenja i da želi vidjeti da li će ponovo reći isto.

Vijeće je odbilo ovaj prijedlog. Ćosić-Dedović je kazala da razlog koji je naveo Garić nije predviđen zakonom i da se prijedlog može smatrati zloupotrebom radi odugovlačenja postupka. Napomenula je da se suđenje u proteklom periodu nije održavalo zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Ona je saopštila odluku Vijeća koji su materijalni dokazi Tužilaštva prihvaćeni. Tužilac Tomić zatražio je dodatni rok da pokuša stupiti u kontakt sa posljednjim predloženim svjedokom, koji je nastanjen u Švajcarskoj i koji mu se mjesecima ne javlja.

Na ročištu je razmatran prijedlog Odbrane za izvođenje dokaza, na kojem se nalazi spisak od 54 svjedoka. Branilac Pavlović je obrazložio okolnosti na koje bi oni svjedočili.

Tužilac je ocijenio da je riječ o prevelikom broju svjedoka i da je Odbrana kroz unakrsna ispitivanja imala priliku da osporava navode optužnice.

Vijeće je prihvatilo saslušanje jednog broja predloženih svjedoka, a Ćosić-Dedović je naložila braniocu da za sada smanji spisak za 13 svjedoka, dodavši da će o preostalim prijedlozima biti odlučeno naknadno.

Predsjedavajuća Vijeća je prvobitno planirala da se suđenje zakaže tri puta iduće sedmice i da na svakom ročištu budu saslušana po četiri svjedoka Odbrane.

Branilac je rekao da on ne može izdržati taj tempo i da u tom slučaju traži razrješenje od dužnosti. Napomenuo je da je zbog pandemije otežana komunikacija sa svjedocima, kao i sa optuženim u pritvoru.

“Nemojte ovako prelamati, neće biti fer suđenje”, kazao je Pavlović, dodavši da je Tužilaštvo dvije i po godine izvodilo svoje dokaze, a da Odbrana treba da završi za par mjeseci.

Predlagano je više rješenja za dinamiku postupka, a na kraju je odlučeno da će suđenje biti dva puta iduće sedmice i da će biti saslušana po dva svjedoka.

Nastavak je 31. marta.

 

Marija Taušan